Колкото и да ни убеждават бабите, че твърде леко обличаме малчуганите си, истината е, че от октомври до март те боледуват често – не заради простуда, а заради вируси. Възможно ли е да намалим дните, през които децата са с температура и зачервено гърло? На този въпрос потърсихме отговор от трима специалисти. Ето какво научихме от тях:

Д-р Румяна Манева е педиатър, неонатолог и хомеопат. Тя завежда неонатологичното отделение на МБАЛ Силистра, но също приема пациенти и в център „Едикта“, София, както и в Русе.


„Често се омаловажава фактът, че болестите на детето в най-ранна възраст са пряко отражение на психичното състояние на майката. Децата са много чувствителни към всяка промяна в психо-емоционалния климат, в който се намират. Ако усетят негативни чувства като агресия, страх или обида от страна на майката, те реагират, като развиват различни болести. Деца, отраснали в атмосфера на любов и разбирателство, имат по-висок имунитет. Мисловната нагласа на майката също има голямо значение. Децата на тревожните майки боледуват значително по-често. Познавам майки, които при първите симптоми на хрема при детето изпадат в паника. Те казват, че утре то „вероятно“ ще има кашлица, а на третия ден – пневмония. Те не очакват детето им да е здраво, а по-скоро да е болно. Но мисълта е най-силната енергия и след като мислят негативно, техните деца ще боледуват непрекъснато.

Да, при всички рано или късно се стига до болести, но когато обстановката в дома е спокойна, детето по-бързо успява да ги пребори.

Днешните деца най-често боледуват от респираторни инфекции. В моята практика съм стигнала до извода, че в повечето случаи причините за това са две. Първо – страхлива и прекалено обгрижваща майка, и второ – прекалена употреба на антибиотици.

Често родителите обличат детето твърде много – слагат му шапка и в топли дни, не му позволяват да ходи босо. Дават му затоплени вода, сок, мляко.

Личните лекари често също са тревожни и за да се „застраховат“ от развитието на сериозно заболяване, са склонни към ранно изписване на антибиотици. А антибиотиците унищожават бактериите, те не са ефективни срещу вирусите. За да се прецени най-добре дали причината за болестта е на бактериална или на вирусна основа, трябва да се направят лабораторни и други изследвания. Такива обаче рядко се правят рядко. И така лекарите предписват антибиотици, въпреки че инфекцията може и да е вирусна. Процентът на децата с астма например нарасна страшно много и поради прекалената и ненужна употреба на антибиотици.

Родителите трябва да знаят, че прояви като висока температура, отделяне на секрети от носа, разстройство, повръщане и обриви са начините на организма да се лекува сам. Това, което трябва да направят, когато детето им се разболее, е просто да подпомогнат процеса на излекуване. Дори детето да има температура, ако то е весело, храни се и спи добре, значи неговата жизнена енергия се бори с болестта. Трябва да бъде оставено само на наблюдение през първите два-три дни, а околните да показват любовта си към него. Ако температурата се вдигне над 38 градуса, да я понижат със съответните антипиретици. Да дават на детето достатъчно течности – чайове и вода със стайна температура. На деца над една година може да се дава лимонов сок с мед. Да се предлага малко храна, и то каквато детето пожелае, предимно растителна (плодове и зеленчуци). Квасеното мляко е за предпочитане пред прясното, защото съдържа пробиотици. Ако болното е кърмаче, добре е да се храни само с майчино мляко. Ако детето повръща повече от един път на ден, ако кашля повече от един ден и ако има разстройство повече от три пъти на ден, майката вече трябва да се обърне към личния лекар.“

Д-р Ксения Сергиева е сред най-търсените педиатри във Велико Търново. Пред кабинета й в Групова практика „Хипократ“ винаги има опашка от чакащи реда си родители и деца.

„Аз не съм привърженик на мнението, че трябва да предпазваме децата от „хващането“ на вируси. Имунитетът се изгражда и тренира именно като организмът се среща със съответните вируси. В детските колективи (ясли, детски градини) има един фон на вируси и инфекции. Детето трябва да ги преболедува. Важното е обаче как детето боледува и да не се стига до усложнения.

Това, което родителите трябва да знаят, е, че най-важно за здравето на техните деца е балансираното хранене. Да забравят за всякакви купени сокчета, шоколади, близалки, пръчици и др. Те само намаляват апетита. На децата са нужни източници на витамини и белтъчини. Такива са най-вече пресните плодове и зеленчуци, прясното месо, млечните продукти. Антителата в организма се изграждат именно от месото, сиренето и другите животински храни (но в никакъв случай колбаси).

Що се отнася до различните имуностимулатори, с тях трябва да сме внимателни. Трудно е да се уцели точният за всяко дете. Дори и ехинацета, която е природен продукт и я има в много имуностимулиращи формули, не действа добре на всеки организъм. Трябва да се подхожда внимателно и да не се използват имуностимулатори и витаминни добавки постоянно. Ако едно дете е прекарало тежко заболяване (с антибиотици или престой в болница), може да се използват някакви добавки за определен срок от време, но съгласувани с личния лекар и с наблюдение как се отразяват на детето. Защото изобщо не можем да твърдим, че всички тези формули са напълно безвредни. Смисълът на всякакви добавки е детето да прекарва по-леко инфекцията, но те не са подходящи за продължителна употреба.

Хомеопатичните медикаменти и Шуслеровите соли са добър вариант и няма да навредят на детето, но пак трябва да се изпишат от специалист, който да прецени точно с какво ще се постигне най-добър ефект в конкретния случай. Подходящи за по-широка употреба са единствено комбинираните хомеопатични средства като Осцилококцинум, Инфлуцид, Хомеожен.

Закаляването е много важно. Не пропускайте честите разходки, но сред природата, не в мола.

Много добро е климатолечението. През летния сезон на детето да се осигури престой на планина или на море – да се закалява чрез смяна на климата. Но не един уикенд, а поне 8–10 дни. Добре е това да започне около 3-годишна възраст.

Що се отнася до температурата в стаята, най-добре е тя да е около 20–21 градуса. Важно е и редовното проветряване на стаите, включително и през зимата. Нека прозорците да се отварят по два-три пъти на ден за по десетина минути. Ако в дома има повече влага (често се случва както в къщите, така и в по-новите апартаменти), задължително ползвайте влагоабсорбатор, защото иначе се образува мухъл, а той е източник на болести.

Като цяло, за да бъдат децата по-здрави, е важен начинът на живот: правилното хранене, движението, добре поддържаното място на живот. Понякога майките са склонни да преекспонират състоянието на децата. Сополите сами по себе си не са повод за посещение при доктора. Основен принцип на китайската медицина е: „За да израсте човек здрав, той трябва да прекара детството си хремав.”

 Еньо Миланов, основател на Билкова къща „Миланов“, е сред най-популярните билкари у нас, познат още като Симеоновския лечител.

„Болестите при децата изцяло са свързани с нивото на имунната им защита. Което пък основно зависи от начина им на хранене. Родителите трябва да избират качествени продукти за децата си. Някои хора прибягват към противогрипни ваксини, но е доказано, че всяка ваксина отговаря за отделен щам, а ако се появи друг вирус, тя не може да се справи с него. Лечението с антибиотик пък убива интервента, но заедно с това и имунната защита.

За повишаване на имунитета през целия есенно-зимен сезон аз препоръчвам комбинация от билки, които могат да се дават под формата на чайове или капки.

В грипните месеци е добре на децата да се дава чай, който помага на белия дроб и на усвояването на кислорода. Отлична комбинация е запарка от 1 чаена лъжичка салвия (градински чай), 1 чаена лъжичка ранилист и 1 чаена лъжичка мащерка. Може да се добави и жълт кантарион, а за стимулиране на костната и мускулната тъкан – и черен оман.

Такава запарка е добре да се дава три пъти дневно, на гладно, по 150 мл. Същия ефект има и тинктура от изредените растения (предлага се в билковите аптеки).

Комбинацията от 3–4 билки е напълно достатъчна, за да подсили имунитета, стига да се води здравословен живот.“

Текст: Ана Кашкавалджиева