Към многото ви задължения като грижовна майка ще ви дадем съвет да добавите и още едно – да водите дневник, в който да записвате всичко по-важно, свързано с развитието на бебето и детето. Съхранявайте този дневник на сигурно място, т.е. винаги, когато потрябва, да може да се ползва. Като съвременна майка сте облагодетелствана и доста улеснена, защото компютърът ще облекчава работата ви по поддържането на важната информация. Освен на диска, може да запишете и да пазите дневника и на CD. Голямо предимство на тази т.нар. здравна биография е, че винаги може да послужи и на педиатъра, тъй като вероятно и той е на „ти“ с компютърните технологии…

Още един бонус – ако един ден отново имате бебе, можете по-спокойно да следите и да се грижите за неговото развитие с помощта на „пътеките“, по които е вървяло първото ви съкровище.

Първи страници

Още щом се появи на бял свят, мъничкото човече вече започва да „пише“ своята здравна биография. Първите данни, разбира се, са за ръста и теглото му, кога е засукало, кога е изписано от родилната клиника… Колкото и да се чувствате уморена и напрегната, отделете малко време и още в началото създайте отделни папки на компютъра си по месеци – за 1-вия, 2-рия... Систематизирайте информацията – например може да има подпапки „Хранене“, „Сън“, „Нервно-психично развитие“, „Неразположения и болести“, „За първи път“…

Запишете веднага след изписването от родилното кога, колко пъти и какво количество мляко е изпивало бебчето, колко често е пълнило пелените… Това, което хапва, трябва да се озовава в пелените няколко часа по-късно. През първите 24 часа от живота си детето трябва да се изходи и уринира поне веднъж. Ако няма проблем с пишкането и акането, значи поема достатъчно количество кърма. Запекът при новороденото понякога е сигнал, че то остава гладно.

Грамове, сантиметри…

В първите месеци като че ли бебето расте с часове. Ръстът, теглото и обиколката на главата му постоянно се променят. Запомнете, че тези данни са важни ориентири за педиатъра. Ето защо ги включвайте в дневника. Всеки месец лекарят ще следи как детето наддава, дали расте според нормите. Дори и най-малкото отклонение може да е сигнал за някакво заболяване. 

Прецизност, която не е излишна

Здравната биография на малчугана ви ще е пълна, ако скенирате резултатите от всички изследвания, които са му правени, и ги включите в дневника. Може да направите отделна папка и за тях – така ще е по-прегледно и удобно. Задължително вземете копие от епикризата, ако случайно се е наложило детето да бъде лекувано в болница, и също я скенирайте, за да я приложите към останалите документи.

Имунизации

Имунизациите се извършват според Имунизационния календар. Добре е да направите папка и за тях. Не се заблуждавайте, че ще запомняте кога срещу какво е имунизирано детето. Затова записвайте вида на манипулацията и точната дата, на която е извършена. Имайте предвид, че тази информация задължително ще ви я поискат, когато детето тръгне на ясла или на детска градина.

Лекарства

Колкото и да сте паметлива и отдадена на детето си, едва ли ще можете да запомните имената на лекарствата, които се е налагало по един или друг повод да приема. Ето защо може да направите отделен раздел за тях. Добре е тази информация да стои до имунизационния календар на детето. Подредете списъка по дати – кога и при какви случаи малчуганът е приемал даден медикамент. Така педиатърът може да се ориентира по-лесно.

Един допълнителен съвет – не се изкушавайте по данните от дневника да лекувате сама детето. Не му давайте своеволно лекарство, което при предишно боледуване то го е вземало и му е помогнало. Задължителна е нова консултация с педиатъра ви, макар тя да е само по телефона.

Отклонения и странности

За предпочитане е да впишете и всички отличителни белези на детето – по-големи бенки, белези... Ако то има алергия към крем, лосион или медикамент, също го отбележете. Информацията може да се окаже полезна за лекаря, за детегледачката или за учителките в яслата и детската градина. В случай че се притеснявате за някой по-особен белег, бенка... снимайте ги.

Въпроси към педиатъра

Дори да сте намерили най-прекрасния педиатър, той едва ли може да ви отдели часове за преглед на детето и за обстоятелствен разговор след това. В ограниченото време на тези срещи може би ще забравите част от въпросите, които ви вълнуват. Затова, като ползвате данните от дневника, напишете какво точно искате да питате лекаря. Не забравяйте да го информирате, ако имате домашни любимци вкъщи, ако някой от обкръжението на бебето пуши, ако сред близкия роднински кръг на детето има хронично болни.

При всяка консултация носете здравния картон и здравния диск със себе си. Лекарят ще е благодарен за помощта, която му оказвате.

И една по-фриволна идея – записвайте на диск и гласа на детето. Един ден със сигурност ще ви е много мило да си припомните  как то се е смеело, как е изговаряло първите си думи, дори как с плач е изразявало яда и недоволството си...

 

Без съмнение, воденето на дневник на вашето бебе допълнително ще ви обременява. Уверяваме ви обаче, че усилията ви няма да са напразни и записките ще са ви много полезни. В случай че бебето се разболее, записаната информация ще помогне на педиатъра по-бързо да постави диагноза и да назначи лечени