Навярно сте слушали истории за калени деца, които си играят боси сред снежните преспи. В очите на съвременния градски човек подобни разкази звучат невероятно. Не е нужно да постигате подобни „подвизи” с вашия малчуган, достатъчно е да се погрижите за имунната му система, така че тя да е по-устойчива срещу грипа и простудните заболявания, типични за този сезон. 


Ако кърмачето получава най-добра имунна защита от майчината кърма, с прохождането на малчугана контактите му с външния свят зачестяват и той се излага на повече болестотворни атаки. Ето защо в този период децата вече имат нужда да засилят „мускулите” на имунитета си. Какво може да предприемете през зимния период? 

 
Весел дух за здраво тяло
Надсмейте се на потискащото зимно време, като разсмивате в забавна игра детето. Все повече изследователи стигат до извода, че доброто настроение съвсем не е за подценяване в борбата срещу болестите. Науката вече признава, че смехът стимулира производството на имунни клетки в кръвта. Експерименти показват, че 20 минути след интензивен смях или изблик на радост концентрацията на имуноглобулин А в организма се удвоява. Проучвания на немски изследователи пък показват, че деца, които са на болнично лечение, ако ежедневно са забавлявани от аниматори, оздравяват по-бързо. 
От друга страна, лошото настроение има явни негативни последици за имунната система. Американски учени от Университета в Уисконсин доказват, че силният емоционален стрес в най-ранна детска възраст има дълготрайно въздействие върху защитните сили на организма. След проучване на ученици, преживели сериозна психична травма през първите три години от живота си, се установява, че в кръвта им нивото на антителата срещу вируса на херпес симплекс тип 1 е повишено в сравнение с техни връстници, имали безоблачно ранно детство. Това е сигнал за обременена имунна система – при най-малкия стрес в организма се задействат процеси, активиращи вируса.

Не бързайте обаче да се тревожите, че детето ви е депресирано, ако го хване хрема…

Свеж въздух за клетките
Няма лошо време, има лошо облекло, гласи стара максима. Не оставяйте мразовитите температури да ви откажат от всекидневната разходка с вече проходилото ви съкровище. Половин час в парка ще подобри дихателните процеси и кръвообращението на детето. Макар и доста слаби, зимните слънчеви лъчи ще го дарят с малка доза витамин D.

Сънчо лекува
През зимата ритъмът на биологичния ни часовник се забавя. При децата не е по-различно, затова не се учудвайте, ако малчуганът ви си поспива повечко. Не го оставяйте да будува заедно с вас до 11–12 ч. вечерта, защото така ще го лишавате от благотворното влияние на най-имуностимулиращите часове за сън преди полунощ.
Внимавайте и да не затопляте прекалено детската стая – препоръчително е нощем температурата да не превишава 18 °C.

Призракът на цигарения дим
Дръжте надалеч цигарения дим от дома си. Изследване на немски учени показва, че децата пасивни пушачи са изложени на 30% по-висок риск от заболявания на дихателните пътища от техни връстници, които не вдишват ежедневно отровното вещество.

Оръжия срещу вирусите
Нищо не преборва вирусите така, както сапунът и водата. Ако миете ръцете на детето си пет пъти на ден, намалявате наполовина риска то да се разболее от грип.
Тъй като често парното отопление изсушава носа и гърлото, превантивно до четири пъти дневно впръсквайте в носа на детето разтвор от морска сол и вода (от аптеката или домашно приготвен).

Дарове от природата
Десетки са растенията, получили прозвището имуностимулатори. За повечето обаче има противоречиви мнения от страна на учените. Едно от тях е ехинацеята. Известно е, че още древните индианци от Северна Америка използвали растението срещу кашлица, гърлобол и тежки рани. Ехинацеята обаче става повод за спор между учените. Екип начело с проф. Крейг Колман от Университета на Кънектикът открива научна истина в древните лечебни практики, свързани с ехинацеята. Според учените растението намалява с почти 60% риска от простудно заболяване и значително съкращава периода на боледуване (средно 4 дни на ден и половина).
Изследователи от Университета на Вирджиния пък застъпват противоположната позиция. Според тях ефектът на ехинацеята е чисто плацебо. Те предупреждават, че растението не е препоръчително за алергични хора и бременни.
Заради подобни противоречиви информации, преди да решите да стимулирате защитните сили на детето си с растителни имуномодулатори, се посъветвайте с педиатър.

От пиле мляко?
За жалост зимният сезон не е особено разнообразен откъм витаминозни храни. Не забравяйте в менюто на детето да присъстват „зимни” зеленчуци и плодове – зеле, червено цвекло, ряпа, моркови, тиква, ябълки, цитрусови плодове (внимавайте с тях, ако малчуганът е алергичен) и пр. Редовното консумиране на риба, сирене, мляко, яйца подпомага образуването на витамин D (приемът му чрез слънчевите лъчи е намален през зимата) в детския организъм. Плодовият чай и типично българският ошав също са подходящи за детето през най-студените месеци.
Давайте му синтетични витамини само ако са предписани от педиатър.

Д-р Богдана Василева
педиатър