Често говорим за това как мислите имат силата да въздействат върху физиката на човека. Познатият феномен  фалшива бременност е ярка проява на сериозната връзка между духа и тялото. Статистиката сочи, че случаите на фалшива бременност, предизвикана от невротично разстройство, действително са малко. Една на около 10 хиляди бременности се оказва фалшива. Но те съществуват и по редица причини не са достатъчно изследвани както от психолози, така и от лекари. С какво всъщност се характеризира това състояние?


При жената с фалшива бременност се проявяват симптомите, характерни за всяка бременна: спиране на менструацията, сутрешно гадене, уголемяване на корема и на бюста (възможно е млечните жлези да започнат да отделят и коластра). В някои случаи признаците са толкова автентични, че

жената твърди, че усеща и контракции

Единственото, което липсва обаче, както става ясно от прегледа при гинеколога, е плодът в утробата. Любопитно е, че при животните мнимата бременност се среща по-често. При кучетата появата на този феномен е и хормонално обусловена. Както е известно, тези домашни любимци произлизат от вълците, а в глутницата само една от вълчиците (т.нар. Алфа вълчица) е избрана да роди малки. За да има по-големи шансове за оцеляване на поколението в суровите условия, природата се е погрижила да дари и останалите вълчици със способността да кърмят и да обгрижват малките. Може би в прочутата легенда за митичните основатели на Рим Ромул и Рем, откърмени от вълчица, има голяма доза истина...
При хората обаче причините за псевдобременността са психо-соматични. Те се наблюдават при жени във възрастта 20–44 години. В историята има регистрирани и фрапиращи случаи. Д-р Майкъл Селцер, американски невролог и психиатър от Пенсилванския университет, описва 6-годишно момиченце, страдащо от фалшива бременност. Обяснението, което то дава пред психолозите, е, че майка му е твърде заета и уморена, за да му роди братче или сестриче. Затова то решава, че трябва „само да се заеме със задачата”. Експертите констатират, че детето страда от сериозен депресивен синдром вследствие на липсата на внимание и грижа от страна на майката.  

В основата на феномена мнима бременност са неистовото желание за бебе или тъкмо обратното – страхът от забременяване, който провокира подсъзнателно чувство за вина и чрез физически признаци симулира „реална” бременност. Сред потенциалните страдащи от феномена са жени към 40-те, които до този момент не са успели да се реализират като майки и за тях
сдобиването с бебе се е превърнало във фикс идея
Мнимата бременност може да се срещне и сред жени, върху които има сериозен натиск отвън и тежестта на обществените очаквания към тях е твърде голяма. Един от известните случаи е този на английската кралица Мария І Тюдор (позната още с прозвището Блъди Мери). Тя „забременява” два пъти подред, концентрирала надеждите на целия английски народ за появата на наследник на кралската корона. Кралицата е толкова сигурна в автентичността на втората си бременност, че в завещанието си записва своя съпруг – крал Филип ІІ, като регент на бъдещото им дете. Според съвременни трактовки „бременният вид” на легендарната владетелка се дължал на асцитна течност в коремната й кухина.
Днес в някои африкански племена
нераждалите жени са подложени
дори на финансови санкции
Практикува се система от брачни обичаи, наречена „лобола”. В нея има „предбрачно условие”, което гласи, че ако жената не роди в определен срок, сумата, която родителите са взели от мъжа й при женитбата, трябва да бъде върната. 
Често именно тези външни фактори, които принуждават неродилата жена да се чувства негодна и непотребна, са предпоставка за появата на дълбоки психологични проблеми. Те, макар и рядко, могат да имат физическа изява чрез феномена фалшива бременност. Затова в тези случаи взаимодействието между психолози и лекари е особено важно. Само психотерапията или само медикаментозното лечение не могат да бъдат напълно ефективни.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова