Най-голямата ви мечта ще се сбъдне след няколко месеца. Мисълта за първата среща с вашето съкровище ви изпълва с радост и топлина. Пред очите ви се подреждат розови картини на мир, любов и хармония. Месеците на трепетно очакване са толкова прекрасни! Ами ако се случи нещо с бебето? Искате да сте информирана и усърдно четете литература за бременни. От нея научавате за толкова много опасности и рискове. Дишайте спокойно – не сте единствената! Запознайте се с някои от най-честите страхове и притеснения на бъдещите майки. Изгонете напрежението и сложете отново розовите очила.Ако направя спонтанен аборт?
Опасността да ви се случи е минимална. След като акушер-гинекологът регистрира сърдечна дейност на плода (обикновено това става в 6–8-ата седмица), опасността от аборт постепенно намалява. Оттук нататък топката е във ваши ръце. Освен че не трябва да пушите, не е препоръчително да стоите в помещения с цигарен дим. Не приемайте алкохол и не забравяйте, че няма позволено количество. Винаги се консултирайте с лекар, преди да вземате лекарства, движете се, мислете позитивно... списъкът е дълъг. Здравословният начин на живот през 9-те месеца е най-добрата гаранция, че всичко с бебето ви ще е наред.


Ще навредя на бебето, ако изям този хамбургер!
Здравословното хранене не означава тотално да се вманиачавате в това какво слагате в устата си. Забранените храни не са толкова много, а и едва ли ще умрете без сирене бри, без пастет от черен дроб и без рохки яйца. Въпреки че пресните плодови сокове и диетичните домашни ястия са за предпочитане, не е фатално, ако ви се случи да изпиете чаша кока-кола в комбинация с хамбургер. Важното е да не се храните по този начин през цялата бременност.

Ще родя преди термина
Ако това се случи, последиците за бебето ще са непоправими. Ако не вземате витамини, ако пушите по една кутия цигари на ден и пиете алкохол, наистина правите всички възможно да родите преждевременно.

Безспорно процентът на недоносените деца продължава да се увеличава, а това крие рискове за здравето на бебето. Благодарение на професионалните грижи на неонатолозите бебетата, родени в 7-ия и 8-ия месец, най-често се изписват в добро здраве и без опасност за живота. Специалистите обаче съветват да не раждате със секцио, ако няма медицински причини за това. Дори цезаровото сечение да ви се струва по-лесният начин, най-добре е да дадете живот през естествените пътища няколко дни преди или след термина, но не и месеци по-рано.

Никога няма отново да съм слаба
Надали има жена на света, която да не се вълнува от килограмите си. При бременните това притеснение придобива застрашителни размери и често се превръща в трагедия. Статистиката подкрепя страховете ви – 20% от младите майки така и не успяват да възвърнат теглото си отпреди бременността. Все пак има светлина в тунела. Проучвания доказват, че ако през 9-те месеца се вмествате в нормите за напълняване (10–15 кг), след като родите, ще ви е много по-лесно да отслабнете. Нужно е да спазвате няколко прости правила. Хранете се умерено – не изяждайте една тава мусака на ден. Спортувайте – водната гимнастика е много подходяща за бъдещи майки и освен че ще ви държи във форма, ще родите много по-бързо и по-лесно. И още един съвет. Не е за вярване, но кърменето е сред най-големите помощници в борбата с излишните килограми. То е най-естественият и здравословен начин да отслабнете!

Сексът вече няма да е същият
“Скъпа, отдавна се каня да те попитам... малко ми е неудобно да говоря за това, но когато родиш, отворът отдолу ще се разшири, за да може бебето да излезе... А-а-а дали след това ще си върне предишните размери?” Не помните откога не сте се смели така, че чак сълзи да потекат от очите ви. Сега, когато часът наближава, това опасение ви се струва напълно основателно. Стоп! Притеснението ви е абсурдно. След като родите, ще се наложи да изчакате тялото ви да се възстанови от изпитанието. Когато лекарят ви даде зелена светлина, хващайте любимия и бързо под завивките. В началото го давайте по-кротко. Първите няколко пъти е възможно да изпитвате болка и дискомфорт, но не се притеснявайте. 70% от жените признават, че са нужни 4–5 месеца, докато сексът тръгне постарому.
Вероятно можете да продължите списъка със страховете, но защо да го правите? Не мислете за лошите неща, които могат да се случат на вас и на бебето. Не дърпайте дявола за опашката!

Раждането ще е трудно и болезнено
“Колко ще боли?”, “Колко ще продължи раждането?” “Ще издържа ли?” Ако лесно се паникьосвате, спрете да слушате препатили приятелки и съседки, защото е малко вероятно при вас процесът да протече по абсолютно същия начин. В случай че ще се почувствате по-добре, ако знаете всички подробности, посещавайте лекциите на “С 9 месеца на училище” за етапите на раждането, споделете страховете си с други ученички, говорете с вашия акушер-гинеколог... Успокоението ще дойде само, няма място за паника.
Вероятно можете да продължите списъка със страховете. Не мислете за лошите неща, които могат да се случат на вас и на бебето. Не дърпайте дявола за опашката!

Д-р Мария Владимирова
акушер-гинеколог