Задължителен ли е покоят на легло при заплашващ аборт? Това е въпрос, който според последни проучвания няма еднозначен отговор. Засега обаче покоят се препоръчва на доста бъдещи майки, които имат някакви неразположения през 9-те месеца.

Биляна Русева, 32 год., разказва, че при първата си бременност била планирала да прекара последното тримесечие в интензивна подготовка на дома за новия човек и в приятни занимания с партньора. За съжаление, не могла да осъществи това, тъй като в 31-вата седмица получила контракции и акушер-гинекологът й предписал наред с медикаментите строг режим на легло до края на бременността. Препоръката на доктора била да лежи – най-добре на една страна, и да става само за най-неотложните нужди. Това естествено силно натоварило психиката на Биляна – тя се чувствала като затворник в собствения си дом. Мъчително й било и да се грижи “дистанционно” за малката си дъщеричка...

Според много специалисти в подобна ситуация покоят на легло може и да не се налага. Статистиката обаче сочи, че около 90% от акушер-гинеколозите го предписват на бременни с усложнения, които увеличават риска от преждевременно раждане. Според някои експерти липсват убедителни данни, доказващи ефективността на това лечение.

Професор Марк Таслими от Станфордския университет в Пало Алто, Калифорния, смята, че повечето бременни са заставени да лежат без обективна нужда и по този начин се подлагат на излишен физически, емоционален и финансов дискомфорт.

Да се спечели време…
Защо лекарите препоръчват лечение, от което ефектът е съмнителен? На първо място, защото няма сигурен начин за предпазване от преждевременно раждане. Най-трудно е да се съобщи на бъдещата майка, че не може да й се помогне. Вероятно, като я посъветва да лежи по-дълго, лекарят се застрахова, че е предприел някаква терапия.

Сред медицинската общност е разпространено схващането, че с покоя на легло се печели допълнително време. Той се предписва от столетия и е традиция. Все пак не може напълно да се отрече ползата от него – намалява се стресът при бременната, подобрява се кръвоснабдяването на матката и се понижава налягането върху нея. Според д-р Чарлз Локууд, шеф на Акушеро-гинекологичната клиника при Йейлския университет в Ню Хейвън, Кънектикът, естествено е в акушерската практика да доминира консерватизмът, защото на риск са изложени два живота.

Много лекари смятат, че в основата на терапията ,,покой на легло” е здравият разум. Той принуждава обикновено претоварените с ангажименти бъдещи майки да намалят темпото и да се погрижат за себе си. Покоят може да е и ограничен в рамките на няколко часа дневно.

Друг специалист – д-р Джон Торп от Медицинския университет на Северна Каролина, твърди, че ползите от тази терапия не са доказани. Само по себе си широкото разпространение на даден метод не означава, че той е основателен. Според него за покоя на легло липсват издържани научни аргументи.

Жертвите на майката
Въпреки че няма сериозни доказателства за ползата от лежането, лекарите го предписват и повечето бъдещи майки добросъвестно изпълняват препоръката. Това е свързано с голямо натоварване не само за тях, но и за семействата им. Проучване, проведено в САЩ, установява, че дълготрайният покой на легло може да има неблагоприятни ефекти, като атрофия на мускулите, болки в тазобедрените стави, забавено наддаване на тегло при бременната и при плода, отпадналост и депресия. След раждането тези жени по-бавно се възстановяват и имат трудности при отглеждането на новороденото. Въпреки това повечето вярват, че лежането им е помогнало да родят здраво дете, което за тях е достатъчно доказателство за ползата от него.

Какво да правите
Ако докторът ви препоръча покой на легло, първо се уверете, че наистина съществува риск от преждевременно раждане. В такъв случай лежането на една страна, специално на лявата, подобрява кръвоснабдяването на матката и може да помогне. Не лежете дълго време на гръб, тъй като това може да увеличи налягането във вената, която връща кръвта от долната част на тялото към сърцето.

Ако ви е предписан покой на легло, уточнете всички детайли – дали се отнася за частичен, или за пълен покой, дали може да шофирате, да правите секс или да се качвате пеш по стълбите.

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА " 9 МЕСЕЦА" ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА ТУК

Д-р Роджър Нюман, директор на Акушеро-гинекологичната клиника при Медицинския университет на Южна Каролина, твърди, че лекарите засега трудно определят действителните рискове за преждевременно раждане, поради което практиката да се прилагат неоправдани мерки ще продължи. Най-важното е да се консултирате с лекар, на когото имате доверие, за да се реши кое е най-доброто за вас и за вашето бебе.