Поредицата „Pufie Talks с любими специалисти“ стартира съвсем скоро, а вече се радва на силен интерес. Благодарим ви, приятели. Вие ни показвате, че всичко, което правим, има смисъл. Мотивирате ни да продължаваме да бъдем до вас в най-важния период от живота ви – забременяването, пътят на 9-те месеца, раждането и изграждането на здрава и силна връзка родител-дете. 

Тази сряда (6 април 2022 година) в YouTube канала на Pufies Bulgaria излъчихме втори епизод от вече любимата ваша и наша видео поредица. Имахме удоволствието да споделим времето си с д-р Мая Василева, акушер-гинеколог от болница Вита. В разговора ни този път фокус поставихме на раждането. Както ви обещахме, водещите винаги ще са познати за вас лица, популярни мами, които обичат да споделят личните си вълнения. Във втори епизод ви срещнахме с Мона Гочева. Досещате се вече колко интересно и приятно беше при нас. 

Pufie Talks с любими специалисти – Бременност с д-р Иван Вецев

Кои ли са най-ясните предвестници на раждането? Д-р Мая Василева ни сподели, че симптомите са много разнообразни и при всяка жена тяхната поява е индивидуална. Около седмица преди започване на раждането може да се появи вагинално течение, което не се дължи на инфекция. Разбира се, жените се притесняват, но повод за тревоги няма, увери ни нашият гост. Едни от най-важните симптоми са изтичането на околоплодните води и маточните контракции. Ако болка обаче отсъства, нека жената не бърза, посъветва д-р Василева, до болницата може да се стигне спокойно и внимателно. Понякога раждането отнема повече време, най-често има един очаквателен период от 6, 12, дори и 24 часа. 

Не пропуснахме да обърнем внимание на слузестата тапа, за която пациентите трудно се ориентират какво точно представлява. Д-р Мая Василева ни разказа, че според старите акушери, когато тапата падне, значи „бременната бележи“, т.е. тя ще ражда в близките няколко дни. 

Кога да подготвим багажа за болницата, какво е важно да включва той и какви документи са ни нужни? Разбрахме отговорите и на тези въпроси. 

Знаем колко силно притеснява майките увитата пъпна връв. Не пропуснахме да обърнем внимание и тук: „Ако има затягане на пъпната връв, всъщност това води до забавяне на сърдечната честота на плода и тогава акушер-гинеколога преценява доколко има риск за бебето...“ Д-р Мая Василева ни разказа още, че пъпната връв освен завита, може и да се притиска между телцето и матката, затова е важно жената да смени позицията си, за да се установи дали е налице увита пъпна връв или намалените сърдечни тонове се дължат на обикновено притискане. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Индикации за оперативно раждане – кои са те и кога трябва да бъдем особено внимателни? Каква е тенденцията – избират ли жените упойка при раждането? Д-р Василева се погрижи да научим много. 

Поговорихме си още и за специалния момент на първия контакт между майката и новороденото ѝ бебе. Гостът ни сподели как по време на контакта „кожа в кожа“ целият екип много се вълнува, защото всички присъстващи стават участници в това изживяване на жената. 

Безброй ценни съвети, много усмивки и топли моменти, втори епизод на „Pufie Talks с любими специалисти“ беше пъстър откъм емоции и информация. В самия му край припомнихме как можете да си спечелите чудесни награди. 

А кой ли ще е следващият ни гост? Гледайте и разберете още сега: