На 30 март 2022 година „Pufie Talks с любими специалисти“ постави своя успешен старт. Споделихме ви, че тази вълнуваща видео поредица, ние от Pufies Bulgaria и Списание „9 месеца“ създаваме с мисъл, грижа и внимание, насочени към вас, мили родители. Важно е да знаете, че не сте сами в своите тревоги, до вас сме и ви даваме опора, подкрепа и сила. Удоволствие е да се учим заедно. 

Щастливи сме, че имахме възможността да посрещнем в уютна, топла и много приятна обстановка нашия първи гост – д-р Иван Вецев, акушер-гинеколог, Председател на Националната пациентска организация. С него насочихме поглед към периода на бременността и се запознахме с много ценна информация. Никол Станкулова влезе в ролята на водещ и задаваше своите въпроси, разбира се, през призмата на личния си опит. В епизода не отсъстваха усмивки и забавни моменти. Беше весело, интересно и преди всичко много полезно. 

ПРОЕКТ, ПОСВЕТЕН ДА ПОМАГА НА МАМА, ТАТКО И БЕБЕ

Бременна съм, ами сега какво? Трябва ли да изключа всички вредни навици? Ако съм спортувала до този момент, мога ли да продължа да натоварвам физически тялото си? Ами храненето – как да променя хранителния си режим, какво да включа в менюто си и какво да изключа? Д-р Вецев се погрижи да ни отговори на всичко. 

Не пропуснахме да дадем съвети за справяне с честото гадене през бременността. На своите пациенти д-р Вецев препоръчва: „По отношение на гаденето, обикновено първите препоръки са свързани с приемането на сухарчета – бисквити, солети, понякога им препоръчваме и топла кола.“ Ключово значение имат и хранителните добавки. За лекарства говорим при по-сериозни случаи. 

В хода на разговора ни поставихме фокус и на темата за изследванията. „Най-важните изследвания, които пациентите трябва да направят, още в първия ранен триместър, са свързани със изследването на пълната кръвна картина, изследването на кръвната група, изследване за инфекциозни заболявания, в това число изследване микробиология на влагалищен секрет, да не се забравя цитонамазката, не на последно място – изследване на нива на витамини…“ 

Контракции – какво, как и защо? Д-р Вецев успокои притесненията ни и ни обясни подробно какво се случва с тялото ни по време на контракции. Разбира се, поговорихме и за изтичането на водите, а също и за падането на слузестата тапа. Разбрахме кога е време да тръгнем към болницата и се научихме да разграничаваме фалшивите от истинските симптоми. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Поговорихме си и за отношението на мъжа в процеса на бременността и раждането. „Ролята на бащата също е определяща за спокойствието по време на бременността.“ Оказа се, че мъжете „имат така наречения успокояващ ефект върху бременната жена и най-вече помнещия ефект“.

Ценни съвети, полезен разговор и много приятни моменти – в първия епизод на „Pufie Talks с любими специалисти“ имаше от всичко. В края на видеото Никол Станкулова разказа на зрителите как и какво могат да си спечелят, ако следят поредицата ни. Научихме и кой ще бъде следващият ни гост. 

Ако сте пропуснали да ни гледате, можете да го направите още сега: