Главата на вашето бебе

Главичката на вашето новородено бебче в началото може да има странна форма. Това е съвсем нормално, след време всичко ще си дойде на мястото. По време на нормалното раждане натиск от родовия канал би могъл леко да промени костите на черепа на новороденото и те да променят формата си. Дори бебета, които са родени с цезарово сечение, притежават способността да изненадат мама с необичайна форма на главичката (не като по филмите, разбира се).

Фонтанелата

Ще забележите две меки области в горната част на главата, където костите на черепа все още не са сраснали. Тези области са наречени фонтанели и са предназначени за улесняване на раждането - когато главата на бебето преминава през тесния родилен канал. Фонтанелите също улесняват бързия растеж на мозъка на бебето (като обем). Ще ги забележите като леки подувания по главата на бебето, когато то плаче. Меките области са покрити от дебел слой съединителна тъкан. Няма опасност при пипането им и обикновено изчезват на 12-тия-18-тия месец щом костите на черепа се съединят.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Лицевите отличителни черти на новороденото

Поради натиска върху лицето при раждането очите на бебето може да са изпъкнали и подути за няколко дни. Често на клепачите на бебетата се слага мазило против очни инфекции, поради което могат да ви изглеждат доста мазни. Понякога при раждането е възможно да се спукат някои вени около очните ябълки. Поради факта, че бебето е прекарало последните си седмици на тясно място, е възможно някои от лицевите му части да не са оформени нормално. Например – носът му може да е сплескан или да бъде на една страна, не е изключено ушите да са леко прегънати. Тези „забавни“ моменти ще изчезнат само няколко седмици след раждането.

Кожата на новороденото

Горният слой на кожата на новородено се излющва скоро след като малкото бебе се роди. Ще забележите много суха, белеща се кожа – по-специално на ръцете и краката.

Кожата на лицето на новороденото

Бели петънца по личицето на новороденото, които приличат на мънички пъпки. По-късно вашето бебе може да развие малки червени пъпчици върху личицето си. Това понякога е известно като новородено акне. Типично то изчезва в рамките на няколко седмици.

Родилни петна

Много новородени имат родилни петна още като се родят. Можете да забележите червеникави или розови петънца на тила зад шията, на клепачите или между очите на новороденото. Тези петна са причинени от множество капилярни кръвоносни съдове близо до кожата. Родилните петна на тила и на шията обикновено остават, въпреки че могат да станат по-малко забележими. Родилните петна между очите изчезват с времето.

Краката и ходилата на новороденото

Краката и ходилата на новородено често изглеждат свити или огънати, благодарение на позата, която са заемали в утробата на майката, няма нужда от притеснения. Масаж и гимнастика - практикувайте съветите на специалистите. Кривите крачета се изправят и без чужда помощ, докато бебето се научава да стои и ходи. Това не отменя посещението при ортопед.

Мъх по тялото

Някои бебета са покрити от фин, пухкав мъх при раждането - специално на гърба, рамената, челото и слепоочията. Мъничките косми също могат да се появят на ушите или в други части на телцето му. Този мъх пада в рамките на няколко седмици.

Гърдичките и гениталиите на новороденото

Преди раждането хормоните на майката преминават в организма на бебето. Поради тази причина гърдичките на бебето, независимо от пола, могат да са подути. Не се плашете и ако вагината на момиченцето е леко подута или се наблюдава течение. Подуването би трябвало да изчезне през първите две до четири седмици, а течението до няколко дни. При новородените момченца е възможно скротума да съдържа течност и това причинява подуването му. Въпросното състояние се нарича хидроцелия. Подуването изчезва най-късно до една година.

Текст: Milenita May