В родилното бъдещият татко вероятно няма да се чувства особено полезен, но всъщност той може да се включи в процеса по много начини и да ви помогне по време на това така специално преживяване. Разбира се, има и някои крайно неприемливи действия, за които е добре половинката ви да бъде осведомена. Ако терминът ви наближава, може би ще поискате да оставите следните инструкции отворени, за да могат да бъдат намерени съвсем случайно...

ДА: Изразете подкрепата си вербално

„Близо си!“ – няколко думи за насърчение и мотивация могат да направят чудеса, когато болката е обсебила тялото ѝ.

НЕ: Изпадайте в паника

Ако усетите, че се паникьосвате при мисълта за раждането на бебето, излезте да се разходите малко и опитайте да се овладеете. Родилката преживява достатъчно трудности в момента и вие трябва да бъдете подкрепа, а не тежест!

ДА: Осигурете сладки лакомства

Половинката ви има нужда от цялата енергия, която вие можете да ѝ осигурите, а тази енергия би била особено полезна, ако е под изкусителната форма на шоколад.

НЕ: Прекарвайте цяла нощ на телефона

Това със сигурност не е момент, в който може да си позволите да прекарате часове с някоя игра или ровейки за футболни резултати. Но определено можете да използвате камерата на телефона, защото, бъдете сигурни – спомените ви ще бъдат доста размазани и е хубаво да осигурите предварително тяхното запаметяване.

ДА: Запазете спокойствие

Важно е да се държите достатъчно хладнокръвно, дори когато нежната ви половинка започне да възпроизвежда ужасяващи писъци, често придружени с нецензурни изрази по ваш адрес.

Не: Припадайте

Наясно сме, че не можете да контролирате напълно този момент, но ако почувствате подобни съмнения, трябва да реагирате по същия начин, както и с пристъпа на паника. Излезте от стаята. Ако е необходимо се обърнете към лекар или медицинска сестра в болницата, за да ви дадат съвет как да се стегнете по-бързо.

ДА: Направете музикален плейлист

Когато раждането продължава с часове, определено и двамата имате нужда от приятно музикално разсейване.

НЕ: Избирайте грешната музика

Наблегнете на спокойни и релаксиращи песни, които да са съобразени изцяло с вкуса и нуждите на майката. Не рискувайте да я напрегнете повече, отколкото вече е.

ДА: Накарайте я да се смее

Малко хумор винаги е добре дошъл между контракциите. Особено когато действието на болкоуспокояващите започне да отслабва.

НЕ: Проспивайте цялата работа

Кафето е отговорът! Раждането не е нещо, което искате да пропуснете. И Тя никога няма да ви позволи да го забравите, ако се случи.

ДА: Подгответе се да бъдете гъвкави

Планът за раждане е нещо, което можете да направите заедно още преди вълшебният момент да настъпи. Въпреки това, бъдете подготвени да сте гъвкави, защото раждането може да бъде непредсказуемо на моменти.

НЕ: Викайте

Освен ако не искате удар в лицето...

ДА: Помислете за най-необходимото

Не забравяйте, че ще чакате доста време, затова предварително опаковайте собствените си припаси и чисти дрехи, за да сте подготвени за всичко.

И накрая, насладете се на преживяването!

Раждането е невероятно вълшебно и емоционално време за всяко семейство. Насладете се на преживяването и в самия край поемете своя малък вързоп радост в прегръдките си, позволявайки си да изпитате неописуемото щастие на родителството.