Обичам всичко приготвено от качествена кайма. Днес ви поднасям едно много вкусно ястие – гнезда от кайма със спанак и моцарела. Каймата замесих класически като за кюфтета, но за още по-богат вкус напълних гнездата със задушен бейби спанак с моцарела, а за по-красив резултат в средата чукнах пъдпъдъче яйце, тъй като е по-малко.
Необходими продукти
800 г кайма смес
1 глава лук
3 скилидки чесън
2 филии хляб, потопени в мляко
връзка пресен магданоз
1 ч.л. червен пипер
2 яйца
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чубрица
черен пипер
20 мл зехтин
20 г масло
200 г бейби спанак
150 г моцарела
черен пипер
сол
пъдпъдъчи яйца
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 220 градуса. Изсипете каймата в купа. Смелете в блендер лука и чесъна, добавете напоените в прясно мляко филии хляб. Блендирайте и изсипете сместа в каймата. Нарежете на ситно магданоза. Чукнете две яйца и сложете останалите подправки. Омесете каймата, покрийте я с прозрачно фолио и я приберете в хладилника, докато приготвите спанака. Нарежете бейби спанака на ситно.
Загрейте в малко тиганче на котлона зехтина заедно с маслото. Изсипете спанака и го сотирайте за минутка. Подправете с черен пипер и сол. Отстранете от котлона и добавете нарязаната на кубчета моцарела. Разбъркайте и оставете настрана.
Извадете каймата от хладилника. Покрийте тава с хартия за печене.
Ако имате метален ринг, ще ви бъде от полза. Поставете ринга и го напълнете с кайма. Притиснете и оформете със супена лъжица. С помощта на чаша с по-малък диаметър от ринга натиснете по средата кръга от кайма надолу, така че да хлътне и да се оформи по-висок борд отстрани.
По същия начин оформете и останалите гнезда. Ако нямате ринг, ги направете с ръце. Печете гнездата около 20 минути, след това ги извадете и напълнете със спаначената плънка с моцарела. Оформете малка дупчица по средата и чукнете внимателно по едно пъдпъдъче яйце или ако предпочитате – голямо кокоше яйце. Поръсете с малко черен пипер и сол, пъхнете отново тавата във фурната, докато сиренето се разтопи и яйцето стегне. Поднесете топло.