Полентата (царевичен грис) е особено популярна в италианската кухня. Поднася се като основно ястие или като гарнитура към меса или зеленчуци. Полентата съдържа белтъчини, фибри и малко мазнини. Моят вариант е под формата на вкусни хапки, компания за чаша бяло вино.
Необходими продукти
- 2 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 1 скилидка чесън
- 1 стрък розмарин
- 1 стрък мащерка
- 1 ч.ч. полента Molinodi Ferro, Italia
- 70 г пармезан Грана Падано
- 50 г масло
- черен пипер
- щипка сол
- зехтин extra virgin
- сос песто
- сушени домати
- козе сирене Chevreoux
- кедрови ядки
- прясна мащерка за украса
Начин на приготвяне
Кипнете млякото заедно със скилидката чесън, мащерката и розмарина, колкото да пуснат ароматите си. След това ги извадете с лъжица и внимателно започнете да сипвате полентата, като непрекъснато бъркате на слаб огън. След няколко минути ще се сгъсти. Добавете настърган пармезан и масло и бъркайте, докато се стопят напълно и полентата започне да става на топка и да се задържа на лъжицата. Намажете малка тавичка с масло и разпределете топлата полента с ръце в нея. Притиснете, така че да получите дебелина от около 0.5 см. Оставете напълно да се охлади. Сложете малко зехтин в тигана и го загрейте на котлона. С помощта на форма изрежете колкото можете повече хапки от полентата и ги изпържете от двете страни в тигана до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия. Украсете ги с малко сос песто, козе сирене и парченца сушени домати. При поднасянето поръсете хапките с кедрови ядки и листенца мащерка.
Текст: Ани Шакарян