Полентата (царевичен грис) е особено популярна в италианската кухня. Поднася се като основно ястие или като гарнитура към меса или зеленчуци. Полентата съдържа белтъчини, фибри и малко мазнини. Моят вариант е под формата на вкусни хапки, компания за чаша бяло вино.

Необходими продукти

  • 2 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък розмарин
  • 1 стрък мащерка
  • 1 ч.ч. полента Molinodi Ferro, Italia
  • 70 г пармезан Грана Падано
  • 50 г масло
  • черен пипер
  • щипка сол
  • зехтин extra virgin
  • сос песто
  • сушени домати
  • козе сирене Chevreoux
  • кедрови ядки
  • прясна мащерка за украса

 

Начин на приготвяне

Кипнете млякото заедно със скилидката чесън, мащерката и розмарина, колкото да пуснат ароматите си. След това ги извадете с лъжица и внимателно започнете да сипвате полентата, като непрекъснато бъркате на слаб огън. След няколко минути ще се сгъсти. Добавете настърган пармезан и масло и бъркайте, докато се стопят напълно и полентата започне да става на топка и да се задържа на лъжицата. Намажете малка тавичка с масло и разпределете топлата полента с ръце в нея. Притиснете, така че да получите дебелина от около 0.5 см. Оставете напълно да се охлади. Сложете малко зехтин в тигана и го загрейте на котлона. С помощта на форма изрежете колкото можете повече хапки от полентата и ги изпържете от двете страни в тигана до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия. Украсете ги с малко сос песто, козе сирене и парченца сушени домати. При поднасянето поръсете хапките с кедрови ядки и листенца мащерка.

 

Текст: Ани Шакарян