Сигурно преди Нова година искате да зарадвате близките си с по-оригинална трапеза. Ще се опитам да ви помогна. Късната вечер на 31 декември 2006. Звънецът настоятелно звъни и на входната врата се появяват първите ви весели гости. Вие сте готова да ги посрещнете.


Масата е красиво подредена. Облекли сте официалния си тоалет, щастлива усмивка озарява лицето ви и заедно с бебето (в корема или на ръце) посрещате приятелите или роднините. Каните всички на масата, тя пък е “гвоздеят” на вечерта. Не забравяйте, че никой не иска да прекара цялата нощ на трапезата, така че не се престаравайте да я претрупвате с храна. Ще е доста уморително и досадно, ако отделите прекалено много време само на това занимание, но все пак...

Предложеното новогодишно меню трябва да е традиционно, но и по-различно от обичайното. Имате желание да изненадате с предложеното на трапезата. Ще ви помогна с план за действие, който включва практични, лесно изпълними и не много калорични ястия. Питата за вечерята можете да купите или да предложите печени филийки. Не се престаравайте с предястията. Те не бива да са повече от 3–4 – апетитна лютеница, печени чушки с магданоз, зехтин и чесън, млечна салата, кьопоолу. Предложете два вида сирене – краве и топено шопско. Колбасът може да е пуешко филе или луканка. Може да включите и пастет от маслини. Вместо колбаси пригответе ордьовър с печени червени чушки и риба тон. Чушките нарежете на широки ивици, отцедете рибата тон от мазнината, в купа я смесете с 3–4 ситно нарязани кисели краставички и 2 с.л. лъжици майонеза. Върху малки препечени филийки от тънка франзела завийте резенчета чушка, напълнени с рибната смес, забодени с клечки за зъби (или със специалните за хапки шарени клечки).
Може да вложите амбицията си в основното ястие. Предлагам ви да заложите на хвърковатите или на дивеча – успешно да летите и да подскачате (от радост!) и вие през годината.

Заек с бира и ябълково вино
Приготвяне. Нарежете на ивици 1–2 кг обезкостено заешко, на ситно нарежете 1 голяма глава лук, 3 стръка целина, добавете 3 стръкчета (2 щипки сух) джоджен, 2 щипки канела, 100 мл зеленчуков бульон, 100 мл ябълково вино, 200 мл бира, 2 големи картофа, обелени и нарязани на кубчета, сол на вкус и малко бял пипер. Всички продукти без картофите поставете в голяма тенджера или в съд за готвене на фурна, залейте с ябълковото вино и с бирата и оставете да престоят цялата нощ. На сутринта прибавете останалите продукти и сложете да се пекат на 180º за около 1 час. Поднесете с гарнитура от задушени зеленчуци.

Пилешки бутчета с домати
Продукти: 8–10 пилешки бутчета, сол, малко червен пипер, 2 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. захар, 500 г домати от консерва или пресни, 2 стръка мащерка и малко мазнина за намазване на месото.
Приготвяне. Загрейте фурната до 220 º. Посолете със сол и червен пипер (добре измитите и подсушени бутчета и ги поставете в тава, намазана с олио или с масло, да се пекат около 30 минути. В съд смесете лимоновия сок и захарта и по време на печенето от време на време намазвайте бутчетата с тази марината. След 20 минути добавете към бутчетата в тавата доматите (ако са пресни, нарежете ги на ситно), а стръкчетата мащерка прибавете 5 минути преди изваждането на печеното от фурната.
Ако някой от присъстващите на новогодишната трапеза не обича дивеч или пилешко, пригответе ястие от свинско.

Свинско с кестени
Продукти: около 1 кг свински шол (филе), 20–25 кестена, 1 голям морков, 1 глава целина, 2 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 20 г масло, 150 мл бяло вино, сол, малко черен пипер, 5 главички дребен лук (арпаджик) и 150 г сметана.
Приготвяне. Загрейте фурната до 180 º. Нарежете кестените на кръст и ги запечете за 40 минути. След това ги изчистете от обвивката. Нарежете на ситно морковите, целината и чесъна. Загрейте олиото и маслото и задушете месото за 2–3 минути. Прибавете зеленчуците, виното, солта и пипера. Прибавете и арпаджика и половината кестени, нарязани на едро. Оставете всичко да се пече 40 минути на 200 º. След първите 15 минути добавете малко вода, за да не прегорят зеленчуците.
При печенето постоянно намазвайте със сметана месото, за да не е сухо и го оставете във фурната 10–15 минути, след като я изключите. Нарежете месото и го наредете върху зеленчуците и останалите на ситно нарязани кестени. Поднесете го с пюре от картофи или от броколи.

Вместо торта тази година сервирайте тарта – нейната сестра. Този десерт е с ябълки.

Тарта
Продукти: 300 г брашно, 150 г краве масло, 120 г кристална захар, 3 яйца, 3 с.л. течна сметана, 1 ч.л. бакпулвер, 5 големи ябълки, 4 с.л. захар за поръсване и още много малко краве масло и брашно за намазване на тавичката.
Приготвяне. Разбийте маслото и захарта, добавете яйцата едно по едно и течната сметана. Прибавете брашното, предварително смесено с бакпулвера. Изсипете сместа в намазаната с масло тавичка и я разстелете. Върху нея наредете като керемиди обелените и на тънко нарязани ябълки. Поръсете със захарта и поставете да се пече във фурна не повече от 12–15 минути. Докато още е топъл, поръсете сладкиша с две чаени лъжички ром.
Най-подходящият коктейл за бременни и родилки в новогодишната нощ е 20 мл водка, 40 мл битерлимон, сок от ½ лимон, 5–10 мл синьо кюрасо, 4–5 кубчета лед, разбъркани с шейкъра. Изсипете в коктейлна чаша и изпийте със сламка. Вместо този коктейл можете да си позволите около 300 мл бяло вино за цялата нощ или 150 мл червено. Щастливи празници на вас и на любимите около вас!