Здравейте! Казвам се Нина Ежова. По образование съм магистър по приложна психология, завършила съм в Лондон, а по душа съм кулинарен пътешественик. Автор съм на блога „Nina Ezhova’s LifeBook“, където споделям моето кулинарно творчество, както и снимки, публикации от пътувания и съвети за по-щастлив начин на живот и на рубриката "В кухнята с Нина" в списание "9 месеца"
Не вярвам да има българско домакинство, в което не се приготвя баклава, баница, щрудел, пай и всякакви разновидности на плодове с ядки, обвити в тесто. Лично аз обожавам всеки един поотделно, независимо от количеството на калориите, все пак по празниците не ги броим. И понеже от няколко години наистина внимавам какво приготвям, не само за себе си, а и за всички вкъщи, реших да заменя обичайните кори за баница с оризова хартия. Плънката от ябълка, ядки и нектар от агаве стана за по-малко от 20 минути, а вкусът след изпичане беше перфектната комбинация от хрупкава оризова коричка с ябълков сос, канела и индийско орехче.
Необходими продукти:
2 ябълки
5 листа оризова хартия
3 с.л. нектар от агаве
40 г орехи
100 мл вода
щипка хималайска сол
1 ч.л. канела
щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете ябълките на ситни кубчета. В тенджера сложете ябълките, 100 мл вода, нектара от агаве, канелата, индийското орехче и хималайската сол.
- Оставете сместа да къкри на слаб огън, докато ябълките омекнат и водата се изпари. Трябва да получите гъст ябълков сос, след което добавете орехите и разбъркайте добре.
- Потопете лист оризова хартия в купа с топла вода, след което сложете от плънката и завийте. Аз ги завих като „сарми”, за да приличат на кръгли карамелени сладки, но може да ги завиете и на руло. Вкусът е същият.
- Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто. NB! Внимавайте при изваждането, защото се чупят лесно.