Юни е месецът, в който пазарите изобилстват от вкусни и цветни плодове и зеленчуци. Предлагам ви две много елегантни и същевременно лесни рецепти, с които да разнообразите лятното си меню – пилешко руло, обвито в прошуто, с плънка от спанак, гъби и рикота и чаен сладкиш с любимите ми кайсии и череши.

 

 Необходими продукти (за 2 бр. руло)

  • 1 пилешка пеперуда
  • 6 слайса прошуто
  • 1 връзка пресен спанак
  • 6–7 големи гъби
  • 1/2 глава лук
  • 250 г сирене рикота
  • 100 г сирене пармезан
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин

Начин на приготвяне

Разрежете пеперудата покрай хрущяла по средата на две. От всяка една половина ще оформим две рула. Изтънете с помощта на нож двете пилешки филета, след което ги начукайте през кухненско прозрачно фолио. Поръсете със съвсем малко сол и черен пипер. 

За плънката: Пригответе си продуктите. Нарежете на ситно половин глава лук. Измийте добре и нарежете пресните листа спанак. Измийте и нарежете гъбите. В тенджера задушете с малко зехтин и вода лука до омекване. Добавете гъбите и гответе до готовност. Махнете капака и сложете спанака. Овкусете с малко сол и черен пипер и изчакайте две-три минути да се изпари водата. Охладете плънката, след което я смесете с 250 г сирене рикота и 100 г настърган пармезан. Разбъркайте всичко добре. Вземете с лъжица от плънката и сложете в единия край на пилешкото филе. Сложете щедро количество плънка. Това количество е точно за две рула. Завийте месото на руло. Сложете три слайса прошуто на дъската, поставете пилешкото руло в основата им и навийте. Загрейте малко зехтин в тиган на силен огън. Внимателно сложете рулата в тигана и запечатайте месото, за да запази соковете си и да остане сочно. С помощта на щипки или лъжица го обръщайте за по минута от всяка страна, за да се зачерви прошутото. Прехвърлете в тава, постлана с хартия за печене, полейте със струйка зехтин и печете във фурната на предварително загрята фурна за 15 минути. Поднесете със задушени зеленчуци.

 

Текст: Ани Шакарян