Обичам арменската кухня! За мен това е една от най-вкусните и уютни кухни в гастрономията. Ястието, което днес ще ви предложа, ще потвърди думите ми. Божествено пилешко руло с пилешки пържоли от бут и омлет с пастърма с чимен. Без излишни подправки и аромати, само естествените вкусове на месото и омлета. Фантастична комбинация, подсилена от пикантния чимен, който е абсолютно задължителен за тази рецепта. Рулото може да се консумира както топло, така и студено, нарязано на филии в бургер.

Необходими продукти

  • 6 пилешки пържоли от бут с кожа
  • 5 яйца
  • 30 г масло
  • 150 г пастърма с чимен
  • черен пипер
  • 4–5 с.л. заквасена сметана
  • 2 с.л. червен пипер
  • 50 мл олио
  • сол

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Почистете добре пилешките пържоли от жили и излишни мазнини. Внимателно отстранете кожата с издърпване с ръка, като се стремите да запазите целостта й. Покрийте пържолите с прозрачно кухненско фолио върху дъска и начукайте пържолите, така че да бъдат равномерно дебели. Вземете голяма тава, наредете кожите по дължина и подредете пържолите (една до друга) върху тях, две по две по дължина. Поръсете с черен пипер и малко сол. В купа разбийте яйцата с вилица, добавете сол и черен пипер и нарежете парчета пастърма на тънко. Стопете маслото в тиган на среден огън и излейте яйчената смес. Пригответе омлет. Изчакайте да се охлади и го поставете върху подредените пилешки пържоли. Започнете от късата страна и навийте на руло пържолите с омлета. Покрийте го със заделените кожи. Оформете го добре на руло и го завържете на три места с канап. 

Поръсете с червен пипер и полейте със струйка олио. Налейте 1 ч.ч. вода в тавата, покрийте я с фолио и печете рулото 30 минути, след това отстранете фолиото и с помощта на четка намажете тънко със заквасена сметана. Печете рулото още 30–40 минути до готовност и хрупкава, златиста коричка. Извадете и го оставете да почине 15 минути, преди да го разрежете и поднесете. 

 

Текст: Ани Шакарян