Имамбаялдъ е постно ядене, типично за балканската, и по-специално турската кухня. За името на Имамбаялдъ има много легенди, но вие може да си създадете своя - веднага щом го приготвите по тази рецепта!
Необходими продукти
- 4 големи патладжана
- 400 мл консерва домати на кубчета
- 50 мл зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 морков
- връзка пресен магданоз
- 1/2 ч.л. сух риган
- черен пипер
- сол
- 1/4 ч.л. канела
- пресен магданоз за поръсване
9 месеца препоръчва
PADSTOP - Решение срещу главови въшки и гниди
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 220 градуса. Измийте и обелете патладжаните на ивици, за да се запази цeлостта им. Нарежете ги на филии с дебелина около 0,5 см. Подредете ги върху тава, покрита с хартия за печене, поръсете ги със сол, полейте ги със зехтин и ги печете на силно загрята фурна до омекване. По средата на времето за печене ги обърнете. По същия начин изпечете и останалите патладжани. Намалете фурната на 200 градуса.
През това време нарежете на ситно глава лук и две скилидки чесън. Задушете ги в тиган с малко зехтин и вода, до омекване, заедно с един настърган на ситно морков. Добавете подправките – канелата, ригана, солта и ситно нарязания магданоз. Накрая излейте консервата домати на кубчета. Задушете, докато сосът леко се редуцира. В тавичка сложете на дъното малко от доматения сос. Подредете ред патладжани. Отново покрийте с малко сос и наредете нов пласт патладжани. По същия начин редувайте, докато свършите доматения сос и патладжаните. Завършете с доматен сос. Покрийте тавичката с фолио и печете 20 минути до готовност. Преди поднасяне поръсете с нарязан пресен магданоз.
Текст: Ани Шакарян