Необходимо ви е само малко усилие и въображение, за да го приготвите и поднесете с много любов за романтичната вечеря на свещи с вашата половинка. Нежен и елегантен, чийзкейкът със сьомга ще изрази вашите чувства и ще подсили емоциите ви!

Необходими продукти

  • 200 г солени крекери
  • 100 г стопено масло
  • 2 стръка прясна мащерка
  • 300 г крема сирене
  • 200 г прясна сьомга
  • 200 г пушена сьомга
  • връзка пресен лук (или див лук)
  • връзка копър
  • шепа каперси
  • кората от 1 лайм
  • сокът от половин лайм
  • черен пипер
  • 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне

Сложете в блендер крекерите и стопеното масло, поръсете с листенца мащерка и пасирайте, докато получите маслени трохи. Изсипете ги на дъното на форма за торта или в ринг, поставен върху поднос, и заравнете с ръце. Притиснете, без да натъпквате прекалено силно. Приберете в хладилника да стегне леко, докато приготвите плънката. Поръсете прясното филе от сьомга с черен пипер и сол, увийте го във фолио или пергамент и го изпечете за 20 минути на загрята на 200 градуса фурна. Охладете го и го накъсайте на малки парченца в купа. Нарежете на малки парченца и пушената сьомга и добавете и нея. Сложете крема сиренето в купата и добавете ситно нарязаните пресен лук, каперси и копър. Настържете кората от лайм и изцедете сока от половин лайм. Подправете с черен пипер и налейте струя зехтин. Разбъркайте всичко много добре и разпределете сместа върху основата на чийзкейка. Заравнете и украсете по желание с розички от пушена сьомга, ситно нарязан копър и кора от лайм. Охладете го за няколко часа преди консумация.

P2110309 1

 Текст: Ани Шакарян