Здравейте! Казвам се Нина Ежова. По образование съм магистър по приложна психология, завършила съм в Лондон, а по душа съм кулинарен пътешественик. Автор съм на блога „Nina Ezhova’s LifeBook“, където споделям моето кулинарно творчество, както и снимки, публикации от пътувания и съвети за по-щастлив начин на живот.

nina ezhova snimka za anons

Карамелизирани праскови с козе сирене и кедрови ядки

Без съмнение, лятото е любимият сезон на повечето от нас. Това е и времето, в което лично аз консумирам най-много салати от свежи и сезонни плодове и зеленчуци. Днес ви представям едно предястие с праскови, събрали лъчите на слънцето през август и септември.

В съчетание с козе сирене на грил, сладко-кисел дресинг от горчица и нектар от агаве, тази салата ще стане вашият „номер едно”, когато искате да разчупите менюто си вкъщи. Когато съм в кухнята, не следвам рецепти или правила, единственото нещо, което е важно за мен, са ястията, които приготвям, да съдържат всички необходими за тялото хранителни вещества. Козето сирене е богато на протеини, прасковите ни доставят нужните ни въглехидрати, а от кедровите ядки си набавяме „добрите” мазнини. И не на последно място, когато съм в ситуация „След малко идват гости – какво да приготвя?”, комбинацията от  сочен плод, ароматно сирене и ядки винаги ме спасява.

Необходими продукти:

За салатата:

2 средно големи праскови

90 грама козе сирене

20 грама кедрови ядки

20 грама кокосова захар

Листа от босилек за декорация

За дресинга:

1 ч.л. горчица

2 с.л. зехтин

1 с.л. балсамов оцет

1 с.л. нектар от агаве

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете прасковите на колелца, поръсете ги с кокосова захар от двете страни и ги запечете в нагорещен тиган, докато се карамелизира захарта – не повече от 15–20 секунди на страна, за да не изгорят.
  2. Нарежете козето сирене с дебелина около 3,5 см всяко парче. Печете в силно нагорещен тиган до златисто.
  3. В блендер разбийте всички съставки за дресинга.
  4. Подредете прасковите и сиренето в чиния и украсете с пресен босилек. Залейте с дресинга и поръсете с кедрови ядки. Сервирайте студено.

*Всички рецепти са приготвени и снимани от Нина.