Скъпи приятели, в навечерието на един от най-светлите празници – Великден, искам да ви пожелая да бъдете много здрави, щастливи и обичани. Пожелавам ви спокойни, светли и уютни празнични дни в компанията на близките хора.
Традицията повелява на Великден да се разчупва козунак и да се чукаме с яйца за здраве. Както всяка година, и тази искам да ви предложа една прекрасна, изпитана рецепта за домашен великденски козунак с маскарпоне. Ароматът му е пленителен, а вкусът запомнящ се. Аз съм очарована! Козунакът има хубави конци и много фина структура. Направих го в два варианта – кръгъл с шоколад и правоъгълен с локум, орехи и стафиди.
9 месеца препоръчва
Parusan Комплект Блестяща коса-сияйна кожа-здрави нокти
Необходими продукти
4 яйца (размер L)
250 г Маскарпоне
60 г масло
40 мл олио
100 мл прясно мляко
200 г захар
25 г прясна мая
800 г бяло брашно
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1 лимон
Необходими продукти за плънката
150 г накълцани орехи
150 г накиснати в ром стафиди
1 кутия обикновен локум
150 г натурален шоколад, стопен на водна баня
Необходими продукти за намазване
1 жълтък
1 ч.л. олио
1 ч.л. прясно мляко
Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко на котлона, след това го излейте в купа и натрошете в него маята. Добавете 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар. Разбъркайте и оставете настрани, докато шупне и маята се активира. Стопете маслото заедно с олиото. В купа чукнете яйцата, като отделите единия от жълтъците за намазване. Добавете захарта и разбийте с миксер. След това добавете Маскарпонето, ванилията, портокаловата и лимоновата кора и активираната мая. Сложете и част от стопената мазнина. Разбъркайте добре. Започнете постепенно да добавяте брашното. Редувайте го с мазнината. Когато сместа започне да се сгъстява, прехвърлете я върху плота и добавете цялото количество мазнина и брашно. На този етап аз прехвърлих сместа в моя Kitchen Aid и омесих тестото за около 8–10 минути. Ако не разполагате с такъв миксер, омесете тестото на плота. Сложете го в купа, покрийте с прозрачно фолио и го сложете в загрята на 50 градуса фурна да втаса. През това време си подгответе две форми за печене – една правоъгълна и една кръгла. Покрийте ги с хартия за печене. Подгответе си и продуктите за плънките. Нарежете локума на ситно, накиснете стафидите в ром и вода, нарежете орехите и стопете на водна баня шоколада. Охладете го. Отцедете преди употреба стафидите.
Когато тестото удвои обема си, го извадете на набрашнена повърхност и го разделете на 7 топки за два козунака (3:4). Най-лесно това става, като измерите тежестта на цялото тесто и я разделите на седем. Така ще знаете точно колко трябва да тежи всяка топка. Сложете настрана 4-те топки. Започнете с козунак във формата на плитка с три топки. Разстелете с ръце всяка една от топките на дълго и плоско парче. Сложете ги едно до друго по дължина. Поръсете с локум, орехи и стафиди. Усучете всяко едно на фитил и ги сплетете в плитка. Подпъхнете двата края и внимателно го прехвърлете в правоъгълната форма за печене.
Разстелете по дължина и останалите 4 топки. Намажете ги с шоколад. Навийте по дължина на руло всяко едно парче и две по две ги сплетете. Сложете двете плитки в кръглата форма, така че да получите кръгла форма на козунак. Покрийте ги отново с фолио и ги сложете отново в топлата фурна на 50 градуса да втасат втори път. Ще се надигнат още малко. Готови са, когато леко натиснато с пръст, тестото възстанови формата си.
Извадете ги и ги намажете със смес от жълтък, 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко. Поръсете обилно със захар.
Загрейте фурната на 170 градуса и печете козунаците до готовност. Отнема около 40–45 минути, като проверявайте готовността им с клечка.
Извадете ги върху решетка.