Вълшебна Коледа настъпва вече, а през гората бодро крачи мече. Къде ли тръгнало е в този мраз, самичко в късен нощен час? И бърза, че нощта е кратка, А мисълта за Коледа – тъй сладка... Коледа се празнува три дни. В деня преди Рождество Христово се чества Малка Коледа. Според народното вярване Божията майка се е замъчила на Игнажден и е родила Младенеца на Малка Коледа, но съобщава на следния ден. (Традицията повелява родилките да съобщават на другия ден след раждането.)
ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER
Най-вълнуващият момент в празничната вечер е сядането около трапезата. И ако празничната софра на Бъдни вечер е предимно от постни ястия, на Коледа трапезата е месна. Третият ден от коледните празници е посветен на Свети Първомъченик архидякон Стефан.
Основен момент в подготовката на Бъдни вечер е приготвянето на огъня. В огнището се поставя специално отсечено дърво – бъдник. За бъдник се избира здраво или плодовито дърво – дъб, бряст, круша. Горенето му не бива да спира през цялата нощ. Според поверието бъдникът има магична и лечебна сила. С пепелта от него за плодородие се посипват растения, ниви, лозя.
На трапезата се нареждат 7, 9 или 11 постни обредни ястия – варен фасул, сарми с лозови листа, сухи чушки с булгур, ориз или боб, мед, баница с тиква, варено жито, вино, ошав, чесън, сушени плодове, орехи (всеки чупи по един, за да си види късмета). За празника се приготвя и обредна питка. Най-възрастният в къщата разкъсва питката и раздава парче на всеки от присъстващите. Всички членове на семейството стават заедно от трапезата, за да е плодородна годината. Трапезата не се прибира. Няма нищо по-хубаво от това семейството да се събере на този светъл празник.
Но когато в дома има малко дете традициите трябва максимално да се съобразят с неговия режим, за да може спокойно да се посрещне Коледа, а и атмосферата да е празнична. Добре е приготвените ястия да са съобразени с възрастта на децата – без силни и пикантни подправки, за по-малките евентуално пасирани храни. Много внимавайте с така любимите и за децата ядки. Най-добре е да не ги давате на малкото дете, а ако поемете риска, начукайте ги ситно, за да не се стигне до инциденти като аспирация. За да може детето да присъства на празничната вечеря, тя трябва да започне по-рано. Така неговият режим няма да се наруши. Ако то остане сред възрастните след обичайния час за лягане, ще е капризно, раздразнително и вечерята ще се провали.
Коледна кухня
Постни сарми с лозов лист
Продукти (за една порция): лозови листа 30–40 г, олио 7 мл (1 ½ ч.л.), ориз 15 г (1 непълна с.л.), домати 20 г, моркови 10 г, лук 20 г, копър. Приготовление. Пригответе плънката. Задушете в мазнината ситно нарязания лук и настърганите моркови. Прибавете ориза, а след това и подправките, настърганите на едро ренде домати и малко вода – да набъбне оризът. Завийте сармите в лозовите листа и ги наредете в тенджера или в тава. Залейте с малко гореща вода и оставете да се варят или да се пекат на тих огън. По същия начин можете да приготвите постни сарми със зеле. Ако зелето е кисело, не слагайте домати, а залейте сармите със зелев сок.
Яхния от зрял фасул
Продукти (за една порция): зрял фасул 40 г, лук 5–10 г, моркови 5 г, домати 10 г, олио 7 г (1 ½ ч.л.), магданоз, джоджен, червен пипер.
Приготовление. Накиснете в студена вода за 7–8 часа изчистения и измит фасул. След това отново го измийте и го сложете на котлона да се вари заедно с олиото и с нарязаните на ситно лук и моркови. Като се свари, посолете и прибавете доматите, магданоза, джоджена и червения пипер.
Свареният по този начин фасул, но без олио, може да пасирате като пюре, като му добавите 5 г (1 ч.л.) масло. Така приготвен той може да се консумира и от по-малки деца.
Ошав
Продукти (за една порция): сушени плодове 50 г, захар 30 г (1 пълна с.л.), вода 200 мл, лимон ¼ парче. Приготовление. Измийте много добре с топла вода сушените плодове, залейте ги с вряла вода и в закрит съд ги оставете да киснат 2–4 часа. След това ги поставете на огъня и подсладете. Оставете да се варят до омекване. Накрая прибавете и лимоновия сок. Ошафът е подходящ за по-големи деца. За по-малките може да приготвите компот от ябълки.
Компот от ябълки
Продукти (за една порция): ябълки 200 г, захар 50 г (2 с.л.), вода 200 г, сок от ¼ лимон. Приготовление. Измийте добре ябълките, обелете ги, разрежете ги на 8 части и отстранете семките. Пуснете изчистените ябълки в кипяща вода. Подсладете със захарта и оставете да се варят на слаб огън. Щом като ябълките омекнат (без да се разкашкват), извадете ги с решетъчна лъжица и ги сложете в стъклена или в порцеланова купичка. Оставете сиропа да се вари още 5–10 минути, за да се посгъсти. Залейте ябълките с лимоновия сок, смесете ги със сиропа и поднесете компота студен. По същия начин може да приготвите и компот от круши.
Пюре от тиква
От приготвения традиционен коледен тиквеник могат да хапнат и децата над 1 ½ год. За кърмачето може да направите пюре от тиква. Така и най-малките ще споделят празничната трапеза. Продукти (за една порция): около 120 г тиква, 2 ч.л. препечено брашно, 1–2 ч.л. захар, 1 непълна чаена чаша мляко, ½ ч.л. краве масло. Приготовление. Измийте много добре тиквата, обелете я и сложете да се вари в малък захлупен съд. Като омекне, я пасирайте. С малко от водата, в която е варена тиквата, размийте препеченото брашно. След това оставете да се свари с млякото и захарта. Прибавете пасираната тиква, разбъркайте всичко и оставете да кипне. Към още горещото пюре прибавете кравето масло и бъркайте, докато се разтопи.