Животът като нов баща 

Да станете баща вероятно ще бъде едно от най-големите събития в живота ви.

Ако преминавате през силни емоции (да не говорим за липсата на сън, която често съпътства появата на новороденото), може би се чудите откъде да започнете и какво да правите. Може дори да мислите, че вашата партньорка държи всичко под контрол и не сте сигурен какво остава да направите вие.

Първо, важно е да знаете, че имате силни вродени способности да се свързвате с детето си, да общувате и да се грижите за него. Новородените идват на света готови да изградят връзка с двамата си родители. Като баща вие ще окажете огромно влияние върху живота на детето си. И това влияние започва сега. Грижата за детето ви помага и за вашето емоционално благополучие.

Преди да се роди вашето дете, трябва да планирате своя отпуск, да организирате работното си време и т. н., за да сте сигурен, че ще можете да посветите достатъчно на грижи за детето, и за да споделяте домашните задължения с партньорката си. Това е чудесен начин да започнете живота си като баща. В дългосрочен план обаче би имало още по-големи ползи, ако от самото начало започнете да градите връзката си с детето.

Нещата, които трябва да научите, ставайки баща, може да са неимоверно много. Може да е от полза да гледате видеоклипове, в които други бащи споделят опит за това как изграждат връзка с бебето си, как се сменят пелени, как да държите бебето и как да помагате в грижите за него. Не се колебайте да се присъедините към групи на бащи, обучения за родители, беседи със здравни специалисти и др., ако има такива, за да получите повече подкрепа в първите стъпки на родителството. 

 
За новите татковци: откъде да започнете 

1. Включете се активно от самото начало ​​​​​​

Вашето бебе е готово да изгради връзка с вас от самото раждане. Участието в ежедневните грижи за вашето бебе - обличане, приспиване, игра, къпане и смяна на пелените - е най-добрият начин да изградите уменията и увереността си. Тези ежедневни дейности създават много лични контакти с вашето бебе, което е градивният елемент на позитивната връзка. И двамата родители могат да планират да споделят тези отговорности от самото начало.

2. Научете "сигналите" на вашето бебе

Бебетата дават "сигнали" за това от какво се нуждаят чрез своето поведение и език на тялото. Когато наистина обръщате внимание на сигналите на вашето бебе, с течение на времето ще се научите да разбирате какви са неговите нужди.

3. Докосването ви свързва 

Физическото докосване кара вашето бебе да се чувства сигурно и в безопасност, а връзката му и доверието му спрямо вас се укрепват. Този вид общуване с новородените стимулира и развитието на мозъка им. Спокойно носете на ръце и гушкайте бебето си толкова често, колкото можете. Когато бебето е до гърдите ви, то може да чуе ударите на сърцето ви. Бащиният контакт кожа до кожа, известен също като "кенгуру грижа", особено за новородени, е с доказани ползи за здравето на децата.

4. Говорете на бебето възможно най-често

Говорете, докато носите или преобувате бебето. Например: "Хайде да сменим тази пелена. Така е по-добре, нали? Ето, сега всичко е чистичко. Не плачи - скоро сме готови". Всяка дума, която бебето чуе, стимулира развитието на езика, помага му да учи и укрепва връзката между вас и него. Разказването на приказки или истории, четенето на книги или пеенето на песни има същия ефект.

5. Помощ при кърмене

Кърмата е най-добрата храна за вашето бебе. Вашата подкрепа, докато майката се учи да кърми, може да е изключително важна. Помощта ви може да е най-разнообразна и съвсем практична - като подаване на чаша, възглавница или нещо подобно. Ако пък има проблеми, можете да насърчите майката да потърси помощ. Ако майката установи, че не може да кърми, можете да я успокоите и да потърсите подходящ съвет.

6. Отделяйте време, в което да сте само вие и бебето

Това е време само за вас и вашето бебе. Моментите, в които отделяте цялото си внимание на бебето и се потапяте изцяло във взаимодействие с него, помагат за изграждане на дълбока и силна връзка между вас. За целта не е нужно да правите нещо специално - например, докато обличате бебето, можете да общувате с него чрез мимики и изражения на лицето.

7. Потърсете информацията, която ви е необходима

Независимо дали става въпрос за вашето първо или второ бебе, винаги има нови неща, които да научите. Можете да потърсите информация в интернет, да говорите с други татковци и да посещавате групи или обучения за родители. А един от най-добрите начини за учене е чрез практиката - като прекарвате много време в грижи за вашето бебе.

8. Приемете или помолете за помощ

Ако някой каже: "Мога ли да направя нещо?", няма проблем да кажете "Да!". Обсъдете с партньорката си кога ще приемате помощ от роднини, приятели, колеги или съседи. Дори нещо дребно, напр. да помолите някой да ви купи хляб на идване у вас, може да се окаже голяма подкрепа. Освен това, когато се съмнявате, не се колебайте да потърсите професионална помощ от здравни специалисти.

9. Грижете се за връзката си

Раждането на ново бебе може да натовари допълнително отношенията в двойката. Опитайте се да останете позитивни и да се подкрепяте, докато се научите как да бъдете родители заедно. Когато питате партньора си как е, вие му показвате, че ви е грижа за него. Обстойното обсъждане и споделянето на взаимните очаквания е от полза за родителските умения. Въпросите, които трябва да обсъждате, може да са най-разнообразни - от решение дали да се приеме предложение за работа до това кой да приготви вечерята. Споделянето на грижите за децата и домашните отговорности помага за намаляване на стреса и разпределя внезапно увеличилото се  натоварване. Подкрепяйте се и бъдете грижовни един към друг, за да създадете пълноценна, спокойна и позитивна атмосфера у дома.

10. Грижете се за себе си

Когато вие сте добре, ще можете по-добре да се грижите за бебето си и да подкрепяте партньорката си. Можете да поддържате тонуса си със здравословен начин на живот и възможно най-много сън и почивка, дори и да не е през нощта. Не забравяйте да отделяте време за себе си и за вашите лични потребности.

Ако вие или вашата партньорка имате трудности със справянето с вашето бебе или някой от вас се чувства наистина потиснат и затормозен, не се колебайте да потърсите помощ от здравен специалист. Можете също така да прочетете повече за следродилната депресия и как тя се проявява при жените и мъжете.

Полезната информация е предоставена от Беббо - вашият джобен партньор в родителството.