Д-р Венцислав Везенков е педиатър, хомеопат в гр. София. Кабинетът му е в кв. „Хаджи Димитър”, бл. 54Б. Има 30-годишен практически опит в областта на детските болести, а от 10 години практикува и хомеопатия и Шуслерова терапия. 

Д-р Везенков, вирусните инфекции обичайно протичат с повишена температура, а тя най-много плаши родителите. Каква е ролята й по време на заболяване и трябва ли да бързаме да дадем на детето антипиретици (температуропонижаващи  лекарства)? 

Повишаването на телесната температурата е най-естественият механизъм, по който организмът се справя с причинителите на инфекциите - вируси (около 90%) и/или бактерии (около 10%). Покачването на градусите показва жизненост и сила на имунната система. Наистина е драматично за младите и неопитни родители, когато детето им е с повишена температура, но е добре да знаят кои стойности са допустими и кои тревожни. Мисля, че на местна почва този въпрос не е достатъчно разяснен. А именно, за нормална телесна температура се приемат стойности между 36.2-37.1 °C; леко повишена - 37.2-38.3 °C; повишена – 38.4-39.7 °C, хипертемия – над 39.8 °C.  Реално тревожна е последната стойност, както и нейната противоположност - хипотермията (телесна температура под 36.1 °C).

Освен че замъгляват клиничната картина на болестта, като затрудняват диагностичния процес и правилното лечение, температуропонижаващите лекарства натоварват организма с токсини, черният дроб и бъбреците трябва да работят по-усилено, намалява се броят на левкоцитите и така всъщност се подпомага размножаването на болестотворните микроби за наша сметка. Научно установено е, че най-ефективното производство на имунни тела в човешкия организъм се извършва в температурен режим 37.2-39.7 °C.

Когато майките ме попитат кое е най-хубавото противотемпературно средство, аз винаги  им казвам: ВОДАТА. Тя съставлява 80% от човешкия организъм. Давайте често вода, прясно изцедени плодови сокове (малини или цитруси), топли (не горещи!) напитки като чай от лайка, липа, шипка, листа от малини. Друг ефективен метод е поставянето на детето във вана с хладка вода (37 °C) и постепенно доливане на по-студена откъм крачетата за 15-30 минути. Температуропонижаващите лекарства блокират нормалната терморегулация, потискат центъра на жаждата в мозъка (а ако не приемаме вода, не можем да се изпотим и да нормализираме повишената температура) и не позволяват на имунната система да се справи ефективно със заболяването, както е правила векове преди тяхното синтезиране и навлизането им в масова употреба. Така се  удължава и  времето на боледуване. 

Също така бих допълнил, че за всеки лекар по-стряскаща е прекалено ниската температура. Дори имам такъв случай в практиката си. Една майка ми позвъни по телефона и силно притеснена ми каза, че не можела да събуди 4-месечното си бебе, което било плувнало в студена пот, а температурата му била около 35 °C. Посъветвах я веднага да сложи бутилки с топла вода до тялото на детето и да има готовност да извика Бърза помощ при липса на подобрение. Когато пристигнах на адреса, разбрах, че причината за това застрашаващо живота състояние е предозирането на антипиретици. Бебето беше получило през кратки интервали 3  температуропонижаващи лекарства, защото градусите продължавали да се покачват. Слава Богу, всичко се разви благополучно.

А ако температурата е опасно висока?

При много висока температура, в границите над 39.8 °C (ако и след даване на антипиретик температурата продължава да се покачва), можете да приложите бутилки със студена вода или пликчета с лед на магистралните съдове, т.е. под мишниците, в слабинните гънки, задколенните ямки и лакътните гънки. Друг вариант е да напълните ваничката с хладка вода (37 °C). По законите на физиката няма начин детето, престоявайки в течност с 37 °C, да не понижи температурата си към нормални граници. И да не забравяме приема на вода през устата, защото високата температура изключително много дехидратира детския организъм.

Как можем да помогнем на детето с хомеопатия?

Винаги практиката е показвала, че при вирусна инфекция, когато температурата е под 38,5 °C, Шуслерова сол №3 действа много добре. Тя е много ефективна при всяко температурно състояние. При по-висока температура се добавя и сол №5, която дава енергия, и сол №8 за баланс на течностите в организма. Трите соли могат да бъдат разтворени във вода под формата на коктейл, от който болният да пие, независимо дали е дете или възрастен. Дозите не могат да бъдат надхвърлени - до 8 табл. на ден за дете, до 12 табл. дневно за възрастен, не са никакъв проблем. Като класически хомеопат аз обичам винаги да прегледам пациента и да назнача индивидуална терапия. Но когато някоя майка ми звънне по телефона и каже, че е извън града, а детето се е разболяло, съм установил, че комбинирани хомеопатични препарати като Инфлуцид действат много добре при вирусни инфекции, независимо от причинителя. При остри симптоми се започва с по-чест прием. Дава се по 1 табл. под езика през 1 час, при подобрение на състоянието - през 2 часа, при още по-голямо подобрение - през 3 часа. После 3 пъти, 2 пъти на ден, 1 път, приемът се намалява постепенно. Често майките ми споделят, че не са стигали до кабинета ми, когато детето им се разболее, защото вече си знаят при вирусна инфекция, например, веднага да започнат да дават Инфлуцид и Шуслерова сол №3. После идват само за извинителна бележка.