Освен лекар, филантроп и управляващ собствен бизнес човек, д-р Врабевски преди всичко е любящ баща, както и автор на множество родолюбиви инициативи, благотворителни каузи, свързани с деца  и опазване на културно-историческото наследство. Това обаче съвсем не е всичко, предлагаме ви сами да се уверите колко интересна личност е героят в настоящото интервю. Приятно четене!

Д-р Врабевски, основател сте на Фондация „Българска памет“, разкажете ни повече как и защо се роди този проект.

Исках да дам европейски облик на родолюбивата си дейност. Едноличната благотворителност е нещо чудесно, но една фондация дава повече възможности. Дейността си финансирам чрез моята научно-изследователска организация „КомакМедикал”. Фондацията е много важна и специална за мен, тъй като тя е изпълнител на собствената ми програма за корпоративна социална отговорност за участие в развитието на обществото. Започвайки дейност в обществена полза преди около 12 години, ние бяхме абсолютно наясно, че ще защитаваме национални приоритети, ще се борим с демографската криза, ще искаме европейска интеграция за диаспората, ще подпомагаме кариерното развитие и реализацията на младежите тук, в България, ще възстановяваме културно-историческото наследство с цел родолюбиво възпитание на младото поколение. Не мисля, че обществото ни е длъжно по някакъв начин, а смятам, че ние сме му длъжни и че непрекъснато трябва да добавяме стойност към неговото израстване.

Вече 22 години „КомакМедикал“ доказва, че българската наука има своето запазено място на световната сцена и именно правилната инвестиция в нея и в младите български учени може да донесе много ползи и добавена стойност както за нейното собствено развитие, така и за развитието на цялото ни общество. И това се забелязва както в страната, така и навън. През 2016 г. бяхме номинирани за „Най-иновативно предприятие“, а тази година получихме престижното отличие „Високи постижения в иновациите“ за 2016, 2017 и 2018 г. от президента на Р. България. Поставихме България на картата на програмата „Хоризонт 2020“ с иновативен уред, който по температурата на издишания въздух може да хване в ранен стадий рак на белите дробове, туберкулоза, ХОББ, астма и др. Имаме и собствена инвенция по идея на моя приятел и състудент от Варна д-р Шиваров, която тепърва предстои да бъде разработена. Това са капки за нос, които ще решат проблема на майките, денонощно стоящи до своите деца, страдащи от остър ринит. Особено когато децата са малки или бебета, винаги има проблем с лечението, защото то изисква 7–10 дни. С нашия медикамент този проблем се решава за ден-два. Надявам се скоро да можем да го разработим и да го пуснем на пазара.

Как можем да водим битки с демографската криза?

Има различни начини да се водят тези битки и всеки може да даде своя принос. Демографската криза в България е сред основните приоритети на моята фондация „Българска памет” и тъй като е важно да инвестираме в това да има повече българчета и многодетни семейства в България, подкрепям или съм сред създателите на организации като „Голямото семейство“, „Искам бебе“, „Майки за донорството“. Освен това смятам, че трябва да се наложат моделите на успели в тази посока държави като Чехия, Ирландия и Франция, да се насърчава раждаемостта и да се промотира колко хубаво е да имаш собствени деца. От друга страна, инвестирам в образованието на млади хора от България и българската историческа диаспора в Молдова, Украйна, Албания, Македония, Сърбия. В години на демографска криза тази диаспора е ключов наш стратегически резерв.

Достатъчно ли са стимулирани според Вас многодетните семейства в България?

За съжаление, няма държавна политика, която целенасочено да подкрепя многодетните семейства. Но именно затова ние сме тук. И тъй като и ние сме държавата, помагаме там, където на нея не й достигат силите. Именно затова от 2018 г. кампанията „Голямото семейство“ се провежда под моя лична егида, защото за мен е важно семействата, които са поели отговорността да дадат 3 и повече деца на България, да получат реална помощ и внимание не само веднъж в годината на бляскави събития в една или друга институция. В момента подкрепяме 12 семейства с 3 и повече деца, а на 14 септември предстои Вторият национален събор на многодетните семейства в България – страхотно събитие, което ще установим като традиция.

Подкрепяте кампанията на ДНК „Направи го сега“ – каква е целта на инициативата?

Инициативата има за цел да мотивира младите хора да станат родители, както и да им помогне да вземат информирано решение за това какви рискове крие закъснялото родителство и да постави на дневен ред нови практики за взаимодействие между бизнеса и младите българи у нас и по света. Като създател на една от организациите с най-богат опит и най-много реализирани инициативи в България, свързани с битката срещу демографската криза, имах удоволствието да приема поканата на ДНК да стана част от лекторския екип на Националната кампания „Направи го сега“. Вече проведохме първите лекции в няколко големи български града – Благоевград, Пловдив, Варна. Наесен продължаваме с Велико Търново, Стара Загора, Бургас и София.

Бяхте обявен за „Татко на хилядолетието“, защото сте посветили много труд и време на българските деца. Предстоят ли нови каузи в тази посока?

Зад това отличие стоят много работа, много желание и най-вече много любов към каузите, с които съм се заел. За мен това е едно от най-ценните отличия, защото, преди да бъдем успешни хора, бизнесмени, експерти и т.н., ние сме преди всичко родители на нашите деца, а това е най-голямата, но и най-прекрасната отговорност, която може да ти дари животът. Ето защо искам и се старая да изградя един по-добър и смислен свят за моите деца, давайки личен пример и подкрепяйки повече семейства да имат свои наследници. Това е начинът да се развива едно общество – с мисъл и грижа за бъдещите поколения, които растат в здрава и стабилна среда, изпълнена с любов. При нас всеки ден се случва нещо ново. Проектите ни са много и разнообразни. През юли предстои второто издание на Приятелския футболен турнир на Фондация „Българска памет“ между деца от България и Македония. Продължаваме работата по второто издание на учебното помагало „Моята България“, този път за по-големи ученици, което ще ги накара наистина да заобичат и да се гордеят с българската история, а не просто да прелистват страниците на поредния учебник с досада. През летните месеци имаме редица проекти по програма „Еразъм +“ с младежи от Македония, Албания и България за развитие на социални и граждански компетенции. През октомври за 12-а поредна година във Варна ще пристигнат 200 българчета от историческата ни диаспора за XXV есенен семинар на Фондация „Българска памет”. Подготвили сме много изненади през новия сезон.

Вашето семейство е голямо, строг баща ли сте?

Аз и съпругата ми Роси винаги се стараем да учим децата си да се гордеят с произхода и постиженията на прадедите си и да използват това национално самочувствие като трамплин за своето личностно развитие. Учим ги да бъдат аналитични и критични в мисленето си, да могат да правят причинно-следствени връзки между определени събития, процеси, явления, да бъдат отговорни и смели в идеите си. Всъщност на тези неща учим и всички деца в образователните ми структури – Частно средно училище „Цар Симеон Велики“ и ЧДГ „Росица“. С една дума, подготвяме децата за живота, превръщайки ги в мислещи личности, способни да поемат отговорност и да допринасят за своята общност и средата, в която живеят и се развиват.

Обърнете се към читателите ни, които се притесняват да имат повече от едно дете…

Призовавам ги да не се страхуват, защото, когато има желание, винаги се намира и начин. Много малко усилия трябват, за да се разбере, че дърво без корен не може и че сме призвани да бъдем на първо място заедно. Господ ни дава две неща – родителите и родината. Оттам нататък е наша отговорност как ще допринесем за това страната ни, нацията ни, а и ние самите да се развиваме и усъвършенстваме. В нашите ръце е да направим така, че децата ни да живеят в един по-добър и смислен свят. И вярвам, че това е възможно, ако развиваме обществото си с мисъл и грижа за бъдещите поколения. Ние, българите, сме сред създателите на европейската култура и цивилизация и трябва да се държим като такива. Освен това само когато искрено обичаш средата, в която си роден и отрасъл, имаш желание да инвестираш таланта си в нея. Затова е важно и родолюбивото възпитание.

Разговора проведе Виржиния Николова