Някои снахи обичат свекърва си дори повече от собствената си майка. Това, разбира се, се смята за изключение... Обикновено между представителките на двете поколения често избухва “пожар”, който вгорчава живота и на двете страни.


Може ли да съществува мирно съвместно съществуване между свекървата и снахата?

Дори свекървата да е чудовище, не късайте завинаги отношенията си с нея. Ако го направите, рискувате един ден любимият ви съпруг да използва тази постъпка срещу вас. Насилете се, макар и от време на време, да поддържате формален, но възпитан! контакт с нея.

Не се намесвайте в разправии между майката и сина. Колкото да са яростни и обидни думите помежду им и колкото голямо да е желанието ви да пуснете в ход справедливата си защитна реч, не навлизайте в конфликтната ситуация. Добре е да запомните, че майката и синът имат години общо минало и утвърден стил на общуване със свой код, който положително не знаете. Дори и след някои силни обиди и крясъци помежду им силната им връзка остава ненакърнима.

Не се дразнете от факта, че “той обича мама”. Не се ядосвайте, когато половинката ви подхвърли, че не умеете да готвите “като мама”. Вероятно ще му трябват години, за да изживее тази заблуда. Някои мъже никога не я изживяват. Не се изнервяйте и ако от време на време партньорът ви гостува на майка си и се завръща зареден с възторг от нейните домакински способности и кулинарни подвизи. Използвайте тези визити, за да се поглезите – посетете козметичката например… След това по-лесно ще понесете думите на половинката си.

По-рядко търсете помощта й. Прекалено честото общуване със свекървата може да влоши и най-милите отношения. Молете я за услуги само в краен случай! Така нито тя ще се уморява, нито пък вие ще имате много поводи, за да регистрирате колко несъвършена е като помощничка...

Поставяйте й граници.  Покажете на старата дама, че не ви е приятно да ви съветва как да отглеждате внучето й. Постарайте се да сте пределно лаконична и тактична. Обяснете, че отговорност за възпитанието му носят само неговите родители. Напомнете й обаче, че съвременните родители се грижат за децата си по други методи, които вие добре сте овладели.
 
Не я критикувайте в хор с Него. Дори когато любимият ви отправя критики към майка си, запазете хладнокръвие и не му помагайте с допълнителни аргументи. Не се заблуждавайте! Това са само временни недоразумения помежду им. Ако вземете неговата страна, най-вероятно свекървата ще насочи стрелите си към вас и ще забрави конфликта си със сина. Затова затворете ушите и “душата” си за техните свади.
 
Преценете колко време можете да я изтърпите. Отговорете на въпроса с: “Малко”, “Много”, “Без ограничение”… Важно е да сте наясно с дозата. След такава равносметка ще можете да определите колко продължителни да са срещите със свекървата. Все пак проявете милост – на рождения ден на внучето например увеличете “лимита”.
 
Избягвайте ритуалите. Ритуалите често правят живота досаден. Защото натрапват действия или срещи, за които не винаги има желание и настроение. Всяка събота сте на обяд при Нея, а всяка неделя Тя е у вас… Тази програма ви поставя в капан, който обаче сами сте заложили. Затова наложете стил на импровизации – гостуването да става без планиране, но не през кратки периоди, а главно по значими поводи.

Ирина Недева
психолог