Бащите са истински царе в игрите. Въпреки че мама прекарва по-голямата част от деня с бебето, именно на татко се пада честта да се забавлява най-много с мъничето. Това се дължи на факта, че през деня майката е натоварена с куп задължения – храни, къпе, преоблича малкото човече… Игрите и масажите са част от заниманията, но обикновено са „между другото”. Именно мама е тази, която поставя забрани и ограничения, следи дали детето е добре облечено и дали се храни правилно. С татко пък всичко е възможно. Затова в повечето случаи малчуганите чакат с нетърпение да дойде времето за игри, когато той се връща от  работа.

Време е за вертолети
Едва ли има баща, който не е размятал насам-натам детето като вертолет. Това е най-лесният начин мъжът да накара малкото да се засмее. Инстинктивно татковците прилагат повече физическа сила в игрите. Те обичат да се боричкат, гъделичкат и закачат. За тях играчките са досадни. В повечето случаи майките предпочитат да забавляват мъничето с интересен предмет. Когато то му се насити, мама предлага друг… По този начин тя помага на детето да опознае света. Стреми се да го забавлява и да го научи на нови неща. За бащите остава само да го развличат и разсмиват.

Добре дошъл, Дядо Коледа
Запитвали ли сте се защо на Коледа винаги таткото се облича като добрия старец, а мама услужливо му помага с подаръците. Много по-рядко тя би се накиприла като Снежанка. Това е така, защото мъжете обожават да влизат в различни роли – те могат да са клоуни, вампири, дори мечки. Татковците се отдават на тези забавления с целия си ентусиазъм. Преправят гласа си, ходят странно и дори пълзят по пода. Ето защо детето на възраст между 15 и 30 месеца предпочита да играе с баща си. С него всичко е много забавно и приятно. Благодарение на постоянните си закачки и трикове бащите помагат на малкото да развие рефлекси и да се справя с различни ситуации.
Мама пък предпочита образователните игри. Тя поучава и съветва дори и във времето за забавления. Не иска обаче детето да се сблъсква с трудности и затова отправя всевъзможни препоръки и забрани.

Напред към новостите
Различни проучвания показват, че детето по-лесно усвоява нови умения докато е с татко. Ако не иска да ходи, най-добре е бащата да се заеме с неговото обучение и скоро то ще направи първите си крачки. Това се дължи на факта, че мъжете не се намесват и детето само се справя с трудната ситуация. Майката обикновено веднага подава ръка, дори и при най-незначителното залитане. Често бащите оставят детето да плаче и да се тръшка, докато не каже ясно какво иска или не преодолее препятствието. Скоро разбира, че татко не се плаши от неговия гняв и се стреми само да се справи със ситуацията. Майките обаче се паникьосват от бебешките сълзи и са склонни да помогнат каквото и да се случи.

Лека нощ, козленце
Факт е, че четенето на книжки помага на малчугана да развива фантазията си, да опознава света и да се научи да мисли образно. В повечето случаи това обаче е задача, с която се заема майката. Бащата предпочита да измисля истории, да фантазира за непознати и несъществуващи светове. Той приспива детето по-бързо, защото не се поддава на манипулациите, че иска да пие вода или да отиде да пишка…

Без татко
За съжаление през последните години броят на разводите постоянно расте. В повечето случаи детето остава при мама и тя трябва изцяло да се грижи за неговите нужди. Всяко дете обаче има потребност и от баща. Затова е добре самотните майки да компенсират липсата на мъжка ръка, като предлагат на детето игри с роднина или с приятел от мъжки пол.

Лора Николова
психолог