Какво е Тантра или Тантрическа практика?

Този термин се употребява от всички, но малко от нас могат да дадат ясна и разбираема дефиниция. Някой смята тантра за религия.  За други означава сексуални практики които ни показват как да имаме повече оргазми, как да правим превъзходен секс, как да оставяме сексуалните инстинкти да преминават през нас, как да се свързваме спонтанно, за да „преодолеем“ задръжките си. Е, страхувам се, че ще ви разочаровам ... Вместо това искам да разкрия истината и дълбочината зад тези противоречиви разбирания.

Тантра е уловила очарованието на западния свят, но малко хора всъщност знаят какво означава това. Произходът на Тантра е далеч назад във времето, в красивата земя на Индия. Тантра е древно учение чиито произход е вече на около 7 000 години. Тантра и тантризма са оказали голяма влияние върху всички велики духовни традиции на Индия.

Какво е Тантра?

Думата Тантра идва от санскритския корен тен, което означава „разширяване“, „разпространение“ или „разтягане“ и tra, което означава „инструмент“. Следователно, Тантра буквално означава „инструмент за разширяване“ на нивото на съзнанието от обикновено до необикновено, като крайната му цел е самореализацията. Тантра означава също „стан“ или „тъкане“, което е свързано с факта, че Тантра учи, че Вселената е мрежа, в която всичко е взаимосвързано. Въпреки, че думата Тантра има много значения, всяко със свой собствен нюанс, но най-значимото му определение: тя е инструмент за разширяване на нивото на съзнанието.

Философската и практическа система на Тантра може да бъде обобщена като: „Нищо не съществува, което да не е божествено.“ Това е квантесенцията на тантрическата философия. Всички характеристики на Тантра водят началото си от тази визия.

Според Тантра вселената е жива, а не илюзорна. Тя представлява проявата на радостното, свободно т.н. божествено съзнание в най-различни форми. Цялото проявление е взаимодействието на Шива и Шакти, мъжкото и женското. По този начин можем да кажем, че Тантра е утвърждаваща света и утвърждаваща тялото духовна традиция.

Тантра разгражда разделението между духовно и земно. Всеки аспект от живота е интегриран като инструмент за духовно израстване.

В Тантра тялото се разглежда като жив храм, а сексуалната енергия се разглежда като божествена енергия. Тялото, с всичките си енергии, се счита за божествен инструмент за духовна трансформация.

Тантра е практическа система, основаваща се на преките преживявания и множество методи - радост, любов, щастие, блаженство и екстаз. Тантра се е развила като практика доставяща радост, която обхваща всички дейности в живота като израз на т.н. божествено. Тантра води до щастие, любов и екстаз, когато е дълбоко разбрана и правилно приложена.

Какви препоръки дават тантрическите практики?

  • да отворите сърдечната и сексуалната енергия.
  • да създадете невероятно мисловно поле на любов и правене на любов с партньора.
  • да премахнете задръжките, помагайки си да изхвърлите излишните негативни мисли и притеснения.
  • да бъдете естествени изпитвайки удоволствие.
  • да обърнете по-голямо внимание на желанията и нуждите на тялото си и да се уверите, че сте ги изпълнили.
  • енергиите, които насочвате по време на тантричен секс, протичат в тялото ви и могат да засилят оргазма за създаване на по-дълбока, хармонична връзка с партньора.

Как да подготвим своя ум за Тантра?

Това е духовна практика, която означава, че умът ви трябва да се настрои така, както и вашето тяло. Когато практикувате тантра, свързвате тялото, ума и душата си с ясното съзнание и готовността да излезете от зоната си на комфорт. Някои хора откриват, че прекарването на 10 до 15 минути в релаксация може да им помогне да подготвят ума си за практикуване на тантра, тъй като това позволява да успокоите мислите си. Отделете 15 до 30 минути, за да дишате равномерно за да се свържете с това, което се случва в съзнанието ви, независимо дали това е стрес или изпълнение на вашите желания. Изчистете съзнанието си от всякакви негативни мисли, които ви тежат.

Как да подготвите стаята в дома си за Тантра?

Тантра не е само сексуално удоволствие или оргазъм, тя е пътуването до там и правене на прекрасна любов. Вашите мисли оказват пряко влияние за способността ви да се отпуснете и да се насладите на това пътуване. За да се отпуснете и насладите на интимността с вашия партньор създайте хубава атмосфера в стаята. Ако е студено, затоплете стаята, така че тя да е уютна и топла преди да се отдадете един на друг. За да създадете настроение запалете свещи или поставете затъмнени крушки. Светлината на свещите ще добави романтика към пространството, докато меките червени крушки ще придадат на стаята чувство на еротика. Ароматизирайте стаята с любимия си аромат, като запалите ароматна свещ или разпръснете етерично масло. Поставете на леглото няколко плюшени възглавници, сатенени чаршафи или завивка от кадифе или коприна. За да създадете допълнително романтично и любовно настроение изберете релаксираща или медитативна музика, която ще създаде състояние на релакс.

Текст: Milenita May