Ароматът на любимия парфюм ви кара да тичате към тоалетната чиния. Вече няколко панталона не ви стават, а сте бременна едва от 5–6 седмици. О, каква трагедия!


Стига да поискате, винаги можете да се справите с неприятните страни на бременността. Известно е, че животът през 9-те месеца е не само цветя и положителни емоции. Все пак ще ставате майка – това изисква жертви. Помислете колко неща ще отпаднат от списъка ви със задачи. Преди всичко отървавате се от болезненото месечно неразположение. Не се налага да купувате дамски превръзки и тампони. Няма нужда да се пазите от забременяване и да следите редовен ли е мензесът ви. Отпадат и противозачатъчните. Има обаче нещо, което със сигурност ви вълнува много повече от драмата с отеснелите панталони. Ще можете ли да правите секс? Как ще се промени интимният ви живот?

Секс през бременността – възможно ли е?
Да, ако имате късмет. Може да сте твърдо убедена, че промяна в леглото няма да има, но дали наистина е така? Колкото и странно да звучи, някои бъдещи майки нямат никакво желание за секс. “Ох, много съм уморена. Толкова ми се спи... Боли ме главата... Хайде да оставим за другата седмица...” Други пък стават невероятно похотливи. “Скъпи, защо го правим само по три пъти на ден?” При някои двойки любовта никога не е била по-страстна, но има и такива, които са на принципа “чакаме бебе – затова вече сме пас”…

Чувствена или фригидна?
Половият живот и чувствата, свързани с него, са толкова лични, че за тях трудно може да се дават съвети. През 9-те месеца бъдещите татковци най-общо могат да се разделят на две групи: “Хайде!” и “По-добре не.” Същото групиране важи и за дамите. Представителките на първата група се чувстват перфектно и изглеждат суперсекси. Те са жизнерадостни и пълни с енергия. Бременността за тях е афродизиак – бушуващите хормони ги изпълват с похот и ги превръщат в чувствени любовници. Техният партньор никога не е бил по-доволен от разгорещения интимен живот.


Какво става с дамите от втората група? Пълна катастрофа! Те постоянно са нервни, раздразнителни, изтощени, гладни... Чувството им за хумор сякаш се е изпарило заедно с месечния им цикъл. Сексът е последното нещо, за което имат желание. Може би един ден, когато… детето порасне?

Типични сюжети
Той иска, тя също. Ако това е вашият случай, няма какво да му мислите – наслаждавайте се колкото можете.
Когато бебето се появи, ще се намирате между небето и земята. Поне в началото покрай грижите с таткото ще сте много уморена. Съвсем естествено сексът ще мине на заден план. Затова не пропускайте подареното ви сега от природата време. Повдигайте настроението си както можете. Глезете се с най-любимите си занимания.
Той иска, тя – не. Този сюжет се среща много често. Той я желае, привличат го наедрелите й гърди, но тя изпитва дискомфорт при докосването им. “Стига с този секс. Не разбираш ли, че съм бременна?” Как да постъпва отхвърленият партньор? Да излезе в принудителна сексуална отпуска и да чака по-добри времена. Хем искате да ви е верен, хем не го допускате до себе си. Не си правете експерименти, за да не го тласнете в прегръдките на друга. Нима забравихте, че сексът е най-доброто лекарство против стреса и лошото настроение. Поне веднъж седмично отделяйте време за интимни игри.
Тя иска, той – не. Поглеждали ли сте се скоро в огледалото? Полагате ли достатъчно грижи за себе си? Кога  за последно сте слагали грим и сте ходили на фризьор? Искате секс – постарайте се да изглеждате секси. А може би вашият партньор е пасивен, защото е деликатен и се страхува да не увреди плода. Преследва го натрапчивото чувство, че бебето в утробата ви разбира какво става на сантиметри от главата му. Да, звучи нелепо, но притеснението може да угаси сексуалния порив на мъжа. Следващия път заедно посетете женската консултация и помолете акушер-гинеколога да обясни на плашливия бъдещ татко, че нежният полов акт не е опасен за плода. Ако не вярва на вас, може да се вслуша в мнението на специалиста. 
И двамата не искат. Напълно е възможно. В този случай не са нужни много съвети. И двамата предпочитате да се въздържате, докато детето се роди. Достатъчни са ви прегръдките, ласките и милите думи. След като има консенсус, значи всичко е наред. А и винаги можете да промените решението си.

Вера Антонова
психолог