Нейната майка Мая Люцканова, 27 год., мениджър проекти, разказва за живота на дъщеря си през десетия месецПрави ми впечатление, че от няколко дни Зоуи вече се опитва да ходи, прави няколко несигурни стъпки и постоянно се катери върху мен. Много е палава – отваря всички шкафове у дома. Явно й е интересно да надникне и да види какво има върте. Има любими места в къщата, където непрекъснато ходи. Малката ми госпожица

проявява характер
Като си науми нещо, трудно мога да я спра. Разбира кога й забранявам да пипа опасните предмети, но въпреки това го прави. Дори след като кажа “Не”, пак се усмихва закачливо и продължава. Своенравна е и не ме слуша, въпреки че е толкова малка. Въпреки че още не може да ходи сама, малката ми дъщеря вече иска да се качва в голямото легло, на което спим с баща й. От няколко дни забелязвам, че повдига крачета и се опитва да се набере на ръце. С малко помощ от наша страна вече се гушка доволна при нас. Мисля си, че Зоуи скоро ще почне да се катери и сама, но й трябва още малко време. Едно от забавленията й е да скача в бънджи. Постоянно се върти и тези дни падна и се озова на дупето си. Добре че не беше много високо и не се уплаши.
Малкото ми момиче се роди с акушерска пареза и до 7-ия месец ходехме на процедури. Лекарите и рехабилитаторите препоръчаха момиченцето ми да прави упражнения, при които се натискат определени части на тялото, поставят се колани... Оттогава винаги когато сложа Зоуи в количката, тя започва да плаче и да се дърпа. Чувства се ограничена, не обича да е с колан. Същото се случва и със столчето за хранене. Малката ми госпожица никак не го харесва. Гимнастиката стимулира развитието на мускулите на дъщеря ми и тя започна да лази от съвсем малка. След раждането имаше проблеми с лявата ръка, затова сега, като я къпя, й правя масаж с по-груба четка. Така бавно възвръща сетивността си. За щастие след всички процедури Зоуи

вече добре ползва и двете си ръчички
За нея е много полезно да лази, защото така стимулира и укрепва мускулите си. Постоянно я насърчавам да прави нови неща и съм убедена, че скоро ще започне да тича наоколо.
Дъщеря ми вече има 6 зъбчета – две отдолу и четири отгоре. Имаше малко проблеми, докато се появят. Зоуи беше с повишена температура, събуждаше се нощем, искаше да пие повече вода. За щастие този период мина. Очаквам появата на останалите зъбки. Сега вече тя слага всичко в устата си и изпробва вкуса му. Търси дори и най-незабележимите частици по пода. Интересно й е да ме наблюдава, докато върша домакинската работа.
За щастие Зоуи
никак не е злояда

Хапва много добре. Обожава млечни каши от банани и ябълки със сухар. Никак не й допадат обаче ягодите. Давам й сокове с ванилия, които пие с удоволствие. Зеленчуковите пюрета също й харесват, но предпочита аз да ги приготвям, а не да са от бурканчета. Затова пасирам всичко, което готвя за нас с баща й, и го предлагам на Зоуи. В ястията не слагам сол и черен пипер, но винаги прибавям чубрица, джоджен, магданоз. Малката ми госпожица е ценител кулинар и харесва ястията й да са подправени. От няколко седмици яде бисквити, сухари, дори кроасани, но без пълнежа.
Не съм от майките, които не разрешават на детето си да гледа телевизия. Зоуи обича да зяпа рекламите. Явно сменящите си картинки привличат вниманието й.
Дъщеря ми е много общителна и постоянно се закача с другите деца – говори им, обяснява им нещо. Вече може да казва “ма-ма”, “та-та”, дори “мау”. Харесва котките. Цялото семейство бяхме на гости при майка ми на село и там имаше няколко писани. Зоуи постоянно ги викаше и махаше с ръце, като ги види. Радваше се на домашните животни.