Празниците са изпълнени с магия, но… и с много стрес и напрежение. Би било чудесно, ако всяка Коледа или Нова година минаваше като в анимационен филм на Уолт Дисни. Все пак обаче има ситуации, които могат да подложат на изпитание вашата тактичност и нерви. Как да се измъкнете лесно и безболезнено от тях?Без много бонбони
Проблем. Свекърва ви е донесла купища сладки и вашето 3-годишно съкровище не може да се удържи да не натъпче в устата си поредния бонбон. Не искате то да прекалява със сладкишите, но какво да направите, за да не разваляте празника и да избегнете сълзите?

Решението. Едва ли може да внушите на детето, че шоколадът и бонбоните са вредни за здравето му. То ще плаче и ще се тръшка, докато не му дадете още. Затова приложите друга тактика. Дайте му само 1–2 сладкиши или бонбона, а останалите скрийте. Предупредете всички роднини какви са правилата вкъщи и бъдете строга дори и към свекърва си или партньора си, ако ги нарушат. Помолете детето да участва в приготвянето на сладкишите. Така то ще може да оближе бъркалката и няма да се изкушава толкова. Ако пък смятате, че битката е загубена, включете в празничното меню повече плодове. По този начин малкият лакомник ще поеме и витамини заедно със захарта от бонбоните.

Купища подаръци

Проблем. Какво си помислихте за момченцето, което се тръшна на пода в МОЛ-а, защото майка му отказа да му купи плюшеното мече? Децата не се раждат глезльовци, родителите ги превръщат в такива. Ако вашият малчуган е първороден внук, той най-вероятно ще е обсипан с внимание и загриженост от бабите и дядовците. Дали обаче това няма да има негативен ефект върху възпитанието му? Вярно е, че част от очарованието на Коледа и Нова година са подаръците, но когато те са прекалено много, детето може да се разглези.

Решението. Естествено е детето да получава купища подаръци и цялото внимание като най-малкия и сладък член на семейството. Вие обаче може да контролирате какво излиза от торбата на Дядо Коледа. Предварително поговорете с бабите и дядовците и уточнете какво да купят на малчугана. Определете и каква сума да похарчат за детето. В случай обаче, че мъничето получи купища играчки, не се притеснявайте. Приберете част от тях, а другите оставете в чувала на Дядо Коледа. През следващите месеци може да вадите и прибирате различните подаръци.

Лошите подаръци

Проблем. Идва ред на най-хубавата част от празничната вечер – пристигането на Дядо Коледа с подаръците… Какво обаче ще стане, ако някой е купил на малчугана домашно животинче или играчка, която не разрешавате да се ползва – пистолет или огромен лък със стрели? Как да не обидите гостите си и да не отнемете радостта на детето, като изхвърлите подаръка?
Решението. Най-добре е още преди празниците да поговорите с гостите какво може и какво е абсолютно забранено да се купува на детето. Ако все пак те му донесат неприемлив подарък, не го дърпайте от ръцете на малчугана. Накарайте го да благодари и се опитайте да го разсеете с другите играчки. Приберете неподходящия подарък и след няколко дни помолете в магазина да го замените с нещо друго. Ако детето е получило домашен любимец, най-добре се извинете на гостите и им го върнете. За предпочитане е животинчето да намери нов дом или да се върне обратно в зоомагазина. Обяснете на детето реда у дома, но не измисляйте истории как кученцето е умряло или играчката се е счупила, защото това ще развали празника. 

Моето или твоето семейство
Проблем. Всяко семейство спазва определени традиции по Коледа и Нова година. Ако в рода на партньора ви са се спазвали едни, а във вашия – други, това може да е повод за конфликт. Как най-безболезнено да съчетаете ритуалите на двете семейства, за да може детето да се наслади на приказна Коледа?
Решението. Не настоявайте да спазвате традициите, които са се почитали само във вашето семейство. Така партньорът ви може да се почувства пренебрегнат и обиден. Опитайте се да създадете нови ритуали, като съчетаете най-хубавото и от двете семейства. Със сигурност мъничето също ще се забавлява, а и ще сближите двата рода.

Дора Ангелова
психолог