Всички деца се нуждаят от обич. Те искат да се чувстват сигурни, за да проучват и опознават света. Не е достатъчно само да обичате децата си. Те трябва да усещат вашата обич, за да имат доверие и привързаност към вас. Сигурната привързаност към родителя засяга всички области на развитие на детето.

Обикновено тези деца имат:
• По-добро мозъчно развитие
• По-добри комуникативни умения
• По-голямо желание да проучват и опознават заобикалящия ги свят
• По-добри социални умения – те се сприятеляват и поддържат приятелства по-лесно


• По-добри идеи за решаване на проблеми
• По-редки прояви на агресивно и поведенческо поведение
• По-добър контрол върху емоциите
• По-добри и пълноценни взаимоотношения с околните
• По-добри оценки в училище.

Как изграждате сигурна привързаност с вашето дете?

Взаимоотношението между родител и дете започва преди раждането и е силно повлияно през първите няколко години от живота. Сигурната привързаност нараства, когато детето и родителят се наслаждават на времето заедно. Ето няколко насоки, от които ще научите как да изградите привързаност между вас и вашето дете:
1. Гледането в очите е важно. Насочвайте цялото си внимание към детето, когато ви говори, това му показва, че е важно за вас.

2. Децата се нуждаят от нежност – прегръщайте ги, милвайте ги и ги масажирайте. Давайте им физическа утеха, когато са разстроени. Не карайте децата да ви прегръщат, ако те не обичат да го правят. Когато ги будите, разтривайте гръбчетата им или ги целувайте нежно за началото на деня.
3. Говорете на детето си и му пейте. Четете му, разказвайте му приказки, давайте му да ви чете или да ви разказва истории.
4. Правете нещата заедно. Не е необходимо винаги да ангажирате детето с игра. Можете да го включите в домакинството, в работата в градината, в неделното почистване, в пазаруването.
5. Следвайте инициативата на малчугана. Хранете го, когато е гладно, утешавайте го, когато е разстроено, слагайте го да спи, когато е уморено и обръщайте внимание на нещата, които го интересуват. Така давате на детето контрол върху неговия свят и то усеща, че това, което прави е значимо.
6. Рутината е важна. Тя му помага да знае какво да очаква и как да реагира. С повтатяне на ежедневните дейности, заобикалящата среда и светът за детето стават по-предвидими и по-безопасни за него.
7. Разберете индивидуалността на вашето дете. Някои малчугани са изпълнители, а други – наблюдатели. Не ги карайте да участват, ако те предпочитат да наблюдават.
8. Приучавайте ги към дисциплина, вместо да я използвате за наказание. Награждавайте поведението, което искате да виждате – дори само няколко думи или усмивка са награда за желано поведение.
9. Интересувайте се от чувствата на детето си и ги приемайте. Ние нямаме контрол върху това, което чувстваме, така че опитайте се да не му се налагате! Избягвайте: „Няма причина да плачеш” или „Не виждам защо трябва да си тъжен”.
10. И не забравяйте, че няма „добри” и „лоши” деца – има „добри” и „лоши” постъпки в конкретен момент. Няма как да нарочите детето си за „лошо” и то да се възприема като „добро”. В случай, че направи беля, можете да му обясните защо тази постъпка е лоша, вместо да му се карате и да го наричате „лошо” дете.

Материалът е предоставен от Фондация „Карин Дом”, Програма „Ранна интервенция”

http://karindom.org/bulgarian/