Случвало ли ви се е, когато минавате край детска площадка, да станете свидетел на не особено приятна сцена. Изведнъж от групата спокойно бъбрещи помежду си майки изскача разярена жена и започва да крещи на момчето си, което си играе в пясъчника. От откъслечните фрази, които долавяте, разбирате, че детето – о, ужас! – е изцапало чисто новия си гащеризон, въпреки многобройните предупреждения на майка си. Малко след като момченцето неразбиращо избухва в плач, жената коленичи пред него и също заплаква...

Доста родители в пристъп на гняв нагрубяват децата си и след това имат угризения и се самообвиняват. Стресът, на който днес е подложен всеки, неминуемо влияе на отношенията не само с приятелите и роднините, но и с децата. Така че не се притеснявайте, ако понякога избухвате – гневът ви също възпитава детето. Грешките ще ви лишат от ореола на божество и ще ви сближат с малчугана. И най-ценното – той ще осъзнае, че е човешко да се греши, че макар хората понякога да се карат, това не означава, че не се обичат. Просто само не превръщайте изблиците в навик, за да не стъпчете и без това крехкото самочувствие на своя малчуган.

Не се извинявайте!
Не падайте на колене пред детето си, не го давете в сълзите си и не започвайте с обичайното “Извинявай, миличкото ми, мама (тати) повече няма да прави така!” Може би чрез този подход ще изличите чувството си за вина, но няма да помогнете на жертвата да се почувства по-добре. Детето ви има нужда от силни и уверени родители, които знаят как да се справят не само с неговите, но и с всички останали проблеми на света. То знае, че плачът е негово оръжие, а когато види как плачете, ще се почувства не просто объркано, а напълно безпомощно.
Изразете искреното си съжаление за случилото се, защото само така ще смекчите огорчението и разочарованието на детето и няма да загубите авторитета си. Така ще го научите как да приема собствените си грешки и да се справя с тях в света на зрелите хора.


Разбира се, можете да потърсите и друг начин, за да се реванширате, най-важното е да не изгубите доверието на детето си!

Вие сте №1
Малчуганът не просто безусловно ви се доверява, той е напълно зависим от вас. Вие сте авторитетът в неговия живот (дори когато грешите), вие олицетворявате това, което е добро, мъдро и сигурно. Ето защо подходът ви след всяка ваша грешка е изключително важен, въпреки че детето неминуемо ще ви прости. Ако изгубите превъзходството си в неговите очи обаче, рискувате да накърните не само част от обичта му, но и от склонността му да се вслушва във вас. Така че не давайте постоянно воля на чувствата си, за да не нараните детето, но и не преглъщайте всяко нещо, защото, натрупвайки напрежението в себе си, създавате всички условия за неконтролируеми изблици на гняв.

Не отстъпвайте!
Най-доброто, което можете да направите не само за детето си, но и за себе си, е да не се страхувате да налагате правила и ред. Ако то се бави сутрин и не може да се облече само, кажете му, че ще му помагате вие, защото много бързате. Ако иска да е с новите си дрешки на детската площадка, обяснете му, че с тях няма да може да играе, защото трябва да ги пази, и ги приберете в гардероба. Ако иска да играе у дома, разхвърляйки играчките си навсякъде, покажете му, че това не ви харесва и върнете всичко в стаята му.
Вземете ли решение, твърдо го отстоявайте. Не се лутайте между собствената си избухливост и увещанията. Не се карайте, но и не молете детето! Не забравяйте, че трябва да сте търпеливи, защото понякога малчуганът се нуждае от време, за да приеме вашите решения.
Разбира се, в началото няма да ви е лесно, но си струва да овладеете тази стратегия.