Винаги е добре децата от малки да се учат на отговорност и грижа към хората, природата и животните. В този ред на мисли е полезно в семейството да има домашен любимец, който да се превърне в пример и мотивация за малките деца, за да проявяват те толератност, разбиране и да бъдат по-самостоятелни.

Озсънава ли вашето дете обаче, че искайки - например куче, ще се наложи да става рано, за да го разхожда, да събира след него акита, да му слага храна и вода? Едва ли, дори по-големите палавници трудно си дават сметка, че домашните любимци не са само милувки и игри, но и сериозен ангажимент. Често този ангажимент се завещава на родителите и наследниците абдикират от задълженията си.

Дори морското свинче се нуждае от качествено внимание по отношение на хигиената, за да живее добре и паралелно с това да споделя обич със своите собственици, същото важи и за рибките. Какво остава за котките и кучетата?! Пухкавите представители на Гарфилд обожават да бъдат галени, но... козината им пък обожава да бъде сресвана редовно, особено, ако породата на мър-мър е дълкокосместа. Животинките трябва да приемат витамини, да бъдат вкасинирани, да получат възможност да имат малки бебета или да се предприемат професионални мерки от ветеринар, ако вие не желаете.

Децата трипат с крак, искат куче или котка, но готови ли са да се впуснат в амплоато на собственик на домашен любимец? Готови ли сте вие да поемете юздите, в случай че се наложи - имате ли достатъчно време, финанси и ентусиазъм?

За съжаление, нерядко ставаме свидетели на изоставени кучета и котки, които са били домашни. Животинките са член на семейството и не е редно да се изхврълят като чувал с отпадъци... Тази ситуация се отразява зле на четириногите приятели, стресира ги, а много от тях не оцеляват навън.

За да се избегне подобен сюжет, е задължително в семейството да има единодушие по отношение на важното решение в дома да заживее нов обитател. Приемете косматкото с любов и отдаденост, подгответе се и за моменти, в които ще напуснете зоната си на комфорт. Всичко това има своя чар, а и щом веднъж свикнете с топчицата мекота, мокрите целувки и очите, пълни с думите "обичам" - няма да искате повече да се разделите с нея.