"Най-важното за малките деца е да знаят ред. 
  Особено, ако сами си го определят."
 
Майката казва: Време е да си измиеш зъбките!

Детето чува: Отиди в банята, напълни мивката с мехурчета от сапунена вода, остави следи от паста за зъби навсякъде, пусни водата да тече и по възможност не я спирай, за да подгизнем и да цопкаме боси…
Майката казва: Облечи си дрехи, излизаме. Вече можеш, без да ти помагам.

Детето чува: Извади всички дрехи от гардероба и ги разпилей върху килима, плачи 15 минути, защото искаш мама да те облече, и накрая, когато тя дойде, за да ти помогне, отговори, че можеш самостоятелно да се справиш.
Майката казва: Време е да си прибереш играчките и да подредиш детската стая.
Детето чува: Събери играчките от пода, сложи ги някъде, където няма да се виждат – под леглото, в чекмеджетата, в гардероба и във всяка „дупка”, която изникне пред теб. Само не и в кутията за играчки, само там не!
 
Майката казва: Бързо, няма време! Закъсняваме, обуй си обувките, моментално!
Детето чува: Отвори шкафа за обувки, вземи си ботушите, но не забравяй да погалиш котката, да се загледаш през прозореца, да преоткриеш любимата си играчка от миналата година, да хвърлиш едно око на динозавъра от книжката за оцветяване и накрая да се появиш на вратата, но само по чорапи.
Майката казва: Време е да си лягаш.

Детето чува: Отложи лягането, колкото време успееш. Когато лампата изгасне, стани и помоли за чаша вода, сподели, че ти се ходи до тоалетната, задължително кажи „лека нощ” на котката, поискай още 12 целувки от майка си, както и да ти прочете онази приказка за седми път, а след това я убеди, че трябва да хапнеш нещо… Сълзите са задължителни!
Майката казва: Седни на масата, яж храната, която е в твоята чиния.
Детето чува: Бягай в кръг около масата, напълно игнорирай приборите, които виждаш пред себе си, за да ядеш с тях, а използвай ръцете си, за да сложиш част от храната в косата си, върху блузата, очите, веждите… може малко и в устата. Увери се, че си изпуснал на пода поне 75% от менюто.

Майката казва: Трябва да говоря по телефона, моля те пази тишина!
Детето чува: Дай всичко от себе си, за да звучиш като цирк, който марширува из къщата.

Майката казва: Дръж се мило с твоята сестра.
Детето чува: Продължавай да тичаш из къщата, унищожавайки любимите играчки на сестра си,  имитирай въпросите й с тънкото си гласче, ощипи я по ръката, а после се оплачи, че тя те закача и нямаш вина.

Майката казва: Ще ме оставиш ли на мира само за 10 минути?!
Детето чува: Бомбардирай  мама с набор от безгранични молби, въпроси и желания, когато се опита да отиде до тоалетната, да се обади по телефона, да изпрати  имейл, да яде нещо или да говори с приятелка.
Звучи ли ви познато?