В телеграфен стил пътят към доброто възпитание на детето минава през някои основни правила.
Хвалете го. Казвайте на детето, че е способно. Разбира се, когато имате повод, защото ако го правите много често, думите ви ще се обезценят. Някои деца не са склонни да вярват на хвалбите, отправени към тях. Насърчението и добрата оценка обаче имат ефект само когато се дават за постижение или за положено усилие.

Не упражнявайте насилие
Владейте се! Колкото и да сте ядосани, спрете ръката, която иска да удари детето. Невъздържането е грешка! Не е такава, каквато не може да се поправи, но по възможност не бива да се повтаря.

Проявявайте нежност
Бъдете внимателни! Наблюдавайте детето, грижете се за него, правете повече от необходимото. Тогава ще забелязвате от какво има нужда то и ако му го осигурявате, положително ще можете да отлагате порцията плач...

Сближавайте го с природата
Не затваряйте детето в клетка! Пускайте го навън – на двора, в градината, в гората. Чистият въздух и движението действат като хормони на растежа.

Бъдете търпеливи
Проявявайте издръжливост! Инатенето, мрънкането, детските болести, безбройните въпроси, белите – тези неприятни спътници на растежа един ден ще си отидат. Просто трябва да ги изтърпите.

Редуцирайте страховете си
Децата трябва да се пазят от реални опасности, например в уличното движение. Не се опитвайте обаче да ги предпазвате от всеки риск само защото знаете, че нещо би могло да се случи.

Осигурявайте му забавления
Предлагайте на детето развлечения и разнообразни занимания! Не е нужно денят му да е изцяло запълнен с игри, които развиват мозъка и въображението, и със здравословен спорт. Децата имат нужда от разнообразие, музика, телевизия. И това също учи.

Не отстъпвайте лесно
Не се самоунищожавайте след всяка допусната грешка! Ако сте нагрубили детето несправедливо, побързайте да му се извините. Ако обаче се самобичувате и непрекъснато проявявате съчувствие, само ще предизвикате несигурност у него. Не прекалявайте с честите признания “Аз сбърках...”. В противен случай дори когато то действително е виновно, няма да приеме вашия укор.

Предлагайте му нестандартни решения
Изненадвайте детето! С неочаквани действия може да прекъснете някой порочен кръг. Ако често се карате на детето, че се цапа по време на ядене, обявете атрактивно “ден на цапаница с пюре”.

Обграждайте го с топлина
Показвайте на детето, че го обичате – с думи и с милувки. Не пропускайте да го целувате за “Добро утро” и за “Лека нощ”. Винаги отговаряйте на неговото “Обичам те”.