“Ех, веднъж да порасне, да стане човек...” Сигурно няма майка, която поне един път да не е въздъхвала така, когато малкото й отроче в своята бебешка невинност превръща деня й в кошмар. Кога бебето се превръща в дете? Всички проучвания показват, че най-често това става, когато прекрачва границата на тайнствените три години. Разбира се, майките и татковците не бива да очакват, че след духването на трите свещички нещата ще се променят като с магична пръчка. 3-годишните деца обаче вече са много по-осъзнати и могат да контролират действията си.

То се забавлява само
Готвите, подреждате дома или просто работите на компютъра и изведнъж се сещате, че повече от 15 минути вашата малка дъщеричка не е идвала да ви дърпа с думите: “Мамо, хайде да си играем...” Какво ще направите? Със сигурност ще се втурнете панически към нейната стая, за да видите какво става. Та това не е нормално, защото тя непрекъснато ви преследва с вечните си предложения за игра или с безбройните си въпроси. Най-вероятно ще я заварите как спокойно се забавлява с куклите и изобщо не се интересува от света наоколо. Навършвайки магичните 3 години, детето вече няма нужда от вас толкова, колкото преди. Неговите физически умения са се развили, то е по-независимо и по-уверено.


Как да му помагате. Оставяйте детето да се забавлява само. Колкото по-голямо става, толкова по-независимо ще е. Не го ограничавайте в избора на играчки. Ако посегне към козметиката или кухненските прибори, не му ги вземайте от ръцете. Единственото, за което трябва да се погрижите, е да обезопасите дома си.

Казва: “Благодаря”, без да му напомняте
“Родителите ми бяха дошли на гости и майка ми подари на 3-годишната ми дъщеря Ивана прекрасна пижамка с мечета. Ивана целуна баба си и каза: “Бабо, благодаря за подаръка и благодаря, че дойде у дома.” Направо не можах да повярвам на ушите си, че моето непослушно момиче изрича тези думи”, разказва Диана Николова. Когато детето навърши магичните три години, започва да развива комуникационните си умения и да се социализира. Най-накрая усилията ви да каже “Благодаря” се увенчават с успех и то вече го прави винаги когато получи подарък или помощ. Едва 6-годишните обаче отговарят учтиво на комплименти.


Как да му помагате. Благодарете на детето, че е измило чашката си, че оправя с вас леглото си или че подрежда играчките си. Давайте му малка награда, когато го направи. Винаги предварително му напомняйте: “Какво ще кажеш на баба?”

Вие вечеряте в ресторант, а то седи и яде
Много майки правят грешката да заведат своето 2-годишно дете на ресторант и да очакват то да седи послушно и мирно. Уви, продължителността на вечерята ще трае не повече от 20 мин. По-добре не измъчвайте себе си и детето. Вече навършило 3 години, детето може да контролира спонтанните си импулси и желанието си непрекъснато да ви тормози. Това е и възрастта, когато малчуганът може да говори добре и няма да се чувства изолиран на масата.
Как да му помагате. Кажете на детето, че да се храниш в ресторант, е нещо специално и че там има някои правила, които трябва да спазва – да не вика и да не тича. Най-добре се упражнявайте в заведенията за бързо хранене. Когато видите, че малчуганът се държи добре, може да го заведете и в по-изискани ресторанти. Добре е да носите цветни моливи, както и лист хартия. Внимавайте детето да не нашари покривката. Може да вземете и малки играчки. Все пак не очаквайте, че малчуганът ще се задържи на едно място дълго време.

Те играят, без да се карат
Често “да си играят” за децата означава да се бутат, щипят и дърпат. Детската игра понякога прилича повече на ръгби и никак не се вписва в представите ни за приятно прекарване. След навършването на 3 години ще забележите обаче, че настъпва коренна промяна в отношението на детето ви към приятелчетата му. То вече е по-склонно да дава играчките си, по-рядко се кара и се бие с тях. Дали тази хармония ще продължи дълго, зависи от разликата във възрастта и в темперамента на малчуганите. Уменията да играят в група се развиват в тази възраст, но родителите трябва да почакат още малко, за да може детето им да преговаря за играчките си или да решава конфликта с думи.
Как да му помагате. Децата обичат да играят заедно, дори и да се карат, затова се опитвайте колкото може по-рядко да се месите в конфликтите им. Внимавайте, ако в групата има по-голямо дете. Най-добре не ги оставяйте да се занимават с игри, при които има съревнование, защото по-големият винаги ще печели. Добре е той да научи малките на всичко, което знае – как се подреждат кубчетата, конструктора... Направете игрите им по-забавни. Ако децата си представят, че продават в “магазин”, дайте им дребни монети, за “да продават”. Ако пък момичетата правят чаено парти на куклите си, може да им сварите истински чай.