Много майки се притесняват да изпратят детето си на ясла. Те трудно прекъсват връзката, която са изграждали в продължение на години, безпокоят се, че в детското заведение малчуганът ще се зарази от купища болести или пък ще се бие с другите деца за някоя играчка.


Сериозен проблем е, когато палавниците от горните групи учат по-малките на “мръсни думи”. Трябва ли напълно да изолирате малкото си дете от по-големите или да го оставите само да се справя със ситуацията. Важно е да не се притеснявате. 4–5-годишните не са олицетворение на злото, те непрекъснато научават нови думи и изпробват обновения си речник. Това е част от процеса на израстване при тях. По-големите деца се забавляват, като използват “мръсни думи”,

защото знаят, че са забранени
Те се чувстват горди да предадат знанията си на някой по-малък от тях. В действителност повечето малчугани дори не съзнават какво казват. Това, което се харесва на децата, е, че когато използват грубия език, възрастните им обръщат повече внимание. Така те повтарят все повече и повече наученото напук на възмутените реакции на мама и татко. Вместо да се опитвате да разделите децата в яслата, поговорете с родителите на “невъзпитаното” дете, което учи вашето на “мръсни думи”. Обяснете на майката, че не искате вашият 3-годишен малчуган да придобива такива “знания”. По всяка вероятност тя вече знае, че нейният непослушник използва някои неприлични фрази, а за съжаление е много вероятно да ги е научил и от нея. Все пак обаче, когато сте й обърнали внимание, тя може да се опита да подобри речника на детето си.
В никакъв случай
не наказвайте детето
когато използва нецензурни думи. Това ще го накара още по-често да ги включва в речника си. По-добре му кажете: “Ние не говорим така.” Ако то продължава, просто си затворете ушите. Не се притеснявайте, ако то се опитва да ви провокира, когато сте навън. Когато малчуганът не срещне реакция от ваша страна, най-вероятно ще спре да говори по този начин. За да помогнете още повече на детето си, насърчавайте го да играе с малчугани на неговата възраст. Пускайте му филмчета, музика и му четете книжки, подходящи само за неговата възраст.

Добрина Янкова
психолог