2107zanegoineya

През бременността много дами си представят как ще възпитават детето си – никога няма да му дават да яде чипс и да гледа телевизия, да се бие със сестра си и ще настояват то винаги да отговаря възпитано на възрастните... Реалността обаче често се оказва друга. Много от идеите, които сте имали през 9-те месеца, често са съвсем погрешни. Ето няколко по-приемливи предложения как да реагирате в ситуации, в които изпада почти всяка майка, както и няколко правила, които е добре да спазвате при отглеждането на своето дете.

Ако не ми помогнеш, не може да останеш в стаята, докато работя. Помолете детето да ви помага или да намери с какво да се забавлява, докато вършите домакинската работа. “Не ми е трудно да изчистя пода, да сготвя и да изпера, но се изнервям, когато 3-годишната ми дъщеря постоянно се мотае в краката ми и иска нещо – да намеря куклата, да играем с кучето, да редим пъзела. Побърквам се. Помолих я да ми помогне, за да свърша по-бързо и така да имам повече време за нея. За съжаление тя знаеше, че мога да се справя сама и този аргумент не проработи. Всичко продължи, докато един ден осъзнах две неоспорими истини – децата искат да прекарват с мама колкото може повече време и понякога се налага да ги изнудиш”, разказва 33-годишната Цветелина. Тя използвала своето откритие, като казала на дъщеря си, че не може просто да седи и да я гледа как работи, трябва да отиде в хола. Дала й възможност за избор – да е до мама и да помага или да не помага, като отиде сама в другото помещение. Момиченцето избрало първия вариант.


Защо този вариант работи? Така давате на детето избор то да контролира ситуацията. Желанието да прекара времето си с мама е далеч по-силно от мързела.

Не работя след 8 ч. вечерта. Семейството, децата, съпругът... имате хиляди задължения и нито миг почивка. Сложете вечерен час, след който вече не сте майка и домакиня. Забравете игрите с котката, поливането на цветята, миенето на съдовете, подскачането и боя с възглавници. Нека всичко това свършва в 8 ч. вечерта. Изведнъж ще забележите как детето ви кротко ляга да спи преди определеното време, защото след това вече не му обръщате внимание. Работният ви ден ще е приключил. А кой казва, че да си майка и домакиня не е работа? По този начин ще научите малчугана да ляга рано без протести.


Защо този вариант работи? Само от вас зависи дали ще успеете да наложите новите правила вкъщи. Ако сама не ги спазвате, мъничето ви ще иска да си играе още и още и само вие може да се обвинявате за това.

Било каквото било, не се ядосвай за глупости. Дългогодишните учители със сигурност ще потвърдят, че каквото и да се случи в ежедневието, няма смисъл да се ядосвате, тъй като не може да върнете времето назад.
Защо този вариант работи? Не се фокусирайте върху негативните неща от живота. Трудно може да предскажете какво ще се случи – дори да имате магична пръчка. Всичко отминава.

Не крещете на детето, ако сте изнервена. Случвало ли ви се е да отидете на разходка сред природата с вашия малчуган, а той постоянно да припява с меден гласец: “Една малинка, две малинки, три малинки...” В един момент ви се иска да смачкате малинките и да направите компот от малини. Често пък, когато говорите по телефона, синът ви започва да пее, танцува и вика около вас, имате желание да го хванете и да го изхвърлите през вратата. Какво да правите в случаите, когато сякаш малко демонче се вселява в детето ви? Помолете го спокойно да отиде да шуми в другото помещение. Кажете му, че сте готова да го изслушате, когато то вече не крещи. Предложете му алтернативно забавление.
Защо този вариант работи? Когато дадете на детето възможност за избор, обикновено то взема правилното решение.

Говори ми спокойно. Когато детето ви крещи, тръшка се или обижда, единственото, което може да направите, е със спокоен тон да повторите няколко пъти, че не разбирате какво казва. Обяснете му, че ще го изслушате само когато говори възпитано. Не се ядосвайте и не изпускайте нервите си.
Защо този вариант работи? Детето, което вика или се държи грубо, търси повече внимание, но ще се учуди от спокойния ви тон. Игнорирайте напълно грубостта му.

Скука не съществува. Един от най-полезните уроци, които малчуганът може да научи от вас, е, че скука не съществува. Обяснете му, че бездействието често е само липса на въображение или мързел на мозъка.
Защо този вариант работи? Направете списък с интересните неща, с които детето може да се занимава, стимулирайте го да намери нови начини, за да развива въображението си.