Ако досега сте посрещали Нова година с щури купони по клубове или на екзотични места, тази година наистина ще е много по-различна, защото е първата ви като майка. Това обаче не означава, че вечерта задължително трябва да е скучна. Добре е предварително да обмислите различни варианти и да изберете този, при който хем бебето ще се чувства комфортно, хем вие ще усетите празника.


Мама, татко и аз
Плюсове. Най-лесният вариант, особено ако бебето е съвсем малко, е да си останете у дома и да посрещнете празника спокойно, без шум и суматоха. При този избор няма да каните гости или да приготвяте много храна. По-скоро помислете как да направите дома и трапезата си по-празнични. В случай че покрай грижите за бебето нямате нито сили, нито време за празнуване, можете да посрещнете Нова година и на следващата сутрин.Минуси. Ако сте свикнали да посрещате Новата година шумно и сред голяма компания, може да ви е малко скучно.

Сред роднини и приятели
Плюсове. Ако на празника сте сред близки и роднини, ще можете да сложите бебето да спи в другата стая и често да го наглеждате, докато сте в приятната компания. Освен това, положително ще има много желаещи, които да гушкат и да приспиват мъника вместо вас.


Минуси. Имайте предвид, че бебето ви може да се стресне и да се разплаче от всички баби, лели и познати, които искат да го гушнат, нацелуват или просто му правят смешни физиономии. Не е изключено обаче сред толкова хора около него малчуганът да види чудесна публика, на която да покаже всичките си номера – от смях до рев. Тъй като шумът и суматохата могат да са стресиращи за детето, любезно можете да отклоните желанията на много от роднините да ви посетят за празниците. Осигурете стая за вас и бебето, където да се изолирате от шума и ако се наложи, да кърмите.


Детско парти
Плюсове. Ако вашият малчуган е по-голям, можете да посрещнете празника в компанията на приятели, които също имат бебета или малки деца. Така ще прекарате весело, като ще можете да се редувате в наглеждането на малките палавници.

Минуси. Задължително трябва да отделите тихо и спокойно кътче за децата, което никак няма да е лесно, ако някое от семействата има и по-голям малчуган.


При баба и дядо
Плюсове. Ако все пак искате да се повеселите и да спазите традицията си на Нова година да сте някъде извън дома, можете да оставите бебето при баба и дядо.

Минуси. Чувството за вина, че сте оставили детето си на роднини, за да се забавлявате, може да помрачи настроението ви. Още по-трудно е, ако кърмите бебето и то заспива трудно без вас. Освен това не забравяйте, че родителите ви може да имат други планове за празника, които не включват грижи за бебето.

На хижа в планината
Плюсове. Спокойствието и тишината ще се отразят добре не само на вас, но и на малкото ви съкровище.

Минуси. Предварително обмислете и планирйте всичко, защото смяната на обстановката и пътуването могат ненужно да натоварят бебето. Изберете по-близка дестинация и се уверете, че при нужда бързо можете да стигнете до лечебно заведение. Направете пътуването максимално комфортно за бебето. Преценете какво да вземете с вас, така че хем да не носите излишни вещи, хем да имате всичко необходимо за детето. Не забравяйте топли дрехи, достатъчно еднократни пелени, мокри и сухи кърпички, шише с вода, любимата играчка и аптечка с най-необходимите лекарства.

„9 месеца“