Рутинните задължения, с които се сблъсквате всеки ден, често правят ежедневието сиво и скучно. Никак не е лесно обаче постоянно да измисляте нови игри и забавления за детето си, които то да помни цял живот.

Всяка майка иска малчуганът й да не забравя щурото парти с пирати или с огромния пясъчен замък през ваканцията на морето, а защо не и боя с шоколадови бонбони или пък почивката на село при баба, които изглеждат почти като пътешествие до Дисни Ленд. Множеството снимки пазят спомените живи. Ето няколко идеи, които ще направят детството на вашето мъниче настина незабравимо.

Още в началото
За детето целият свят е непознат и интересен. Може да използвате този факт, като превръщате обикновените за вас предмети в магични играчки. Има хиляди неща, които ще се окажат интересни за малчугана.

 • Посадете тревичка в саксия и редовно я поливайте. Всяка седмица следете колко е пораснала. Дори и през зимата тя ще израсте. Измервайте с линийка дължината на листата й. Със сигурност детето ще се забавлява, а и ще научи нещо полезно.
 • Подарете на малкото човече специална “магична” чаша или чиния, която да ползва само при определени поводи –на рождения си ден например.
 • Излезте на балкона по пижами, за да гледате звездите. Увийте се добре в одеяла и наблюдавайте небето. Проучете предварително къде са съзвездията. Разкажете на мъничето интересна приказка за Голямата и за Малката мечка и съзвездието Орион.

  Децата дълго помнят подобни преживявания и ги споделят с приятелите си. Ще се учудите обаче какво най-много ги впечатлява. “Бяхме с 3-годишната ни дъщеря до Девин и я заведохме до пещерата Дяволското гърло. Гледката беше изумителна. Със съпруга ми сме планинари и бяхме безкрайно доволни. Валентина обаче беше очарована от кравите по пътя и от един старец, който й подари букет цветя. Дори не забеляза природата”, разказва 26-годишната Нина Янакиева.

  “Не” на срама
  Повечето деца обожават клоуните, защото освен че са маскирани, те вършат всякакви щуротии, без да се срамуват. Ето защо, ако искате да направите нещо, което детето ви ще запомни завинаги, последвайте техния пример. Смешните шапки и намазаните с пяна за бръснене носове забавляват малчуганите. “По Коледа съпругът ми раздаде на всеки от семейството малък музикален инструмент. 3-годишният ни син Николай трябваше да удря барабаните. Настана невъобразима какофония, но беше забавно. Сигурна съм, че Ники ще помни този ден”, усмихва се Дора Иванова. Връстничка на Ники пък отишла с майка си на първия си преглед при зъболекаря с фалшиви зъби. Така малката госпожица преодоляла страха си от специалиста в бяла престилка.
  Измисляйте смешни и безсмислени на пръв поглед песнички. Подхванете една мелодия и я пейте заедно с детето. Това е най-добрият начин да създадете семеен химн, който да пеете в колата или на семейни празници.
  Не използвайте фотоапарата само по Коледа или на рождените дни. Играйте с детето и правете смешни физиономии, които то да повтаря, а вие да ги запечатвате на лентата. Със сигурност след време всички ще се забавляват да разглеждат семейния албум.

  Война срещу правилата
  Разчупете рутинното ежедневие с няколко изненадващи постъпки. Най-вероятно, ако рядко излизате да вечеряте навън, детето ви ще запомни всеки път, когато го правите. Променяйте ежедневието.

 • Направете семейно пижама–парти и оставете детето да си легне малко по-късно от обичайното. Организирайте пикник на пода в дневната, където обикновено е забранено да се яде.
 • Понякога правете неща, които избягвате да правите. Купете сладолед през зимата.
 • Променете графика на ядене.

  Лудите дни
  Детето по-лесно ще запомни веселите случки, ако давате название на всяка една от тях. Така “Денят на детето” може да е времето, когато вашето мъниче е свободно да прави каквото си пожелае или пък може да смесва храната си по свой избор. “Зимен зоопарк” – време за посещение на животните, дори и през януари.

  Място за игра
  Всяко дете, особено 3-годишното, мечтае да остане само за малко. Ето защо намерете кът, който да приспособите само за мъничето. Възможно е то да крие там най-големите си съкровища – играчки, стари дрехи, дори храна. Да осигурите лично пространство на детето, е много лесно. Поставете голямо одеяло върху няколко стола и така мъничето ще има собствена къщичка.

  Незабравими спомени
  Всеки ден носи нови спомени на детето. Не оставяйте обаче старите просто да изчезнат. След добре прекараната разходка поговорете с малчугана какво най-много го е впечатлило. Допаднало ли му е партито с каубои? Иска ли на следващия му рожден ден да има много деца? Направете тетрадка за спомени и записвайте в нея всичко вълнуващо, което се е случило, или залепяйте снимки. Така след време детето ще си спомня дори и най-ранните моменти от своето детство и щуротиите на мама.