Никак не е странно, че детето проявява голямо любопитство към телата на мама и на татко. Нормално ли е обаче да се гушкате голи с тригодишното си момиченце? Не е ли прекалена свенливост пък да заключвате спалнята си заради него?

В началото нямате никакви притеснения. Докато кърмите бебето си или при следобедната дрямка може да го поставите на голия си корем и вероятно ще имате чувството, че все още сте свързани с общо кръвообращение и хармонията помежду ви е пълна. С времето нещата се променят и постепенно изгубвате усещането, че с бебето плувате в общ басейн.

Съмнение в собствения пример
След първия период на нежен телесен контакт се появяват и въпросителните. Разбира се, те се различават от онези, които някога са вълнували бабите и дядовците ни. Днес едва ли някой родител се пита дали е редно детето му да го види гол.

Колкото повече обаче дъщеря ви пораства, вероятно все повече ще се стараете да запазвате интимните отношения с таткото за себе си. Във все по-рядката размяна на нежности с него ще ви се иска пак да казвате “Лека нощ” на любимата играчка на дъщеря си, но няма да й разрешавате да си играе с гърдите ви, както е било при кърменето.


Добре е да сте наясно, че с порастването си децата стават все по-любопитни както за своето тяло, така и за тялото на възрастните.
От друга страна, не бива прекалено и строго да потискате откривателския порив на детето си. То трябва да се чувства комфортно в собственото си тяло, за да може, като порасне, без притеснение да се наслаждава на сексуалните удоволствия. Как обаче да станете добър пример за отношение към собственото тяло.

От значение е чувството за срам
Детето иска да научи от родителите си истината за интимните въпроси и тя да му се поднесе по достъпен начин. За целта възрастните трябва да определят границите на срама си, за да могат и децата да намерят собствените си граници.

Затова съветът е да не потискате чувството си за срам, за да няма отрицателни последствия за детето. Ако например момиченцето ви иска “да прегледа” тялото на мама, не му разрешавайте, за да разбере, че не бива да допуска опипване и на собственото си тяло, когато това му е неприятно. Отказът ви трябва да е категоричен, но го изразете със спокоен тон. Важно е детето да не се почувства гузно, виновно и да няма угризения след въпросите си.

Някои семейства имат други възгледи за границите, които трябва да се спазват. При тях няма табута, напълно приемливо е малкото момиченце да се къпе заедно с татко и с интерес да изучава подробности от тялото му. Обикновено според тези родители така детето много бързо загубва интерес към анатомията на другия пол. В семейства с такава нагласа може да се случи малчуганът да връхлети в спалнята, докато родителите се боричкат в леглото, и да възкликне радостно: “Колко е хубаво, че се гушкате!”

Не изпитвайте неудобство
Децата възприемат онова, което могат да осмислят, и игнорират останалото. Това означава, че дори и да ви свари в неудобно положение, детето ви няма да получи душевна травма от гледката. Достатъчно е да приемете на шега подобно неудобство и да не проявите раздразнителност.

Границите са нещо полезно и необходимо. Понякога обаче те могат и да се отстранят. Например в неделя сутрин, когато тримата се гушкате в леглото, мама целува детето навсякъде по тялото и се чувства едно цяло с него – както през първите седмици след раждането.

За секса – кога, какво?

Развитието на всяко дете има свое темпо. В отделни периоди се появяват специфични въпроси. Ще ви помогнем как най-деликатно да въведете малчугана в потайностите на секса.
От 2 до 3 години. Пред детето на тази възраст спокойно можете да назовавате нещата с точните им имена – “пенис”, “влагалище”...
От 3 до 4 години. Без много подробности му обяснете откъде идва бебето. Не е нужно да търсите помощта на анатомичен атлас. Лаконично може да кажете: “Бебето идва от матката на мама”.
От 4 до 5 години. Опишете му как се ражда бебето. Използвайте разбираеми думи: “Когато ти реши да дойдеш при мама и татко, матката те изтласка навън през влагалището на мама.”
От 5 до 6 години. Осведомете го най-общо как се правят бебетата. Не замъглявайте незаменимата роля на мама и татко. Ако детето любопитства и иска да научи повече подробности, обяснете: “Мъничка клетка от тялото на татко, която се нарича сперматозоид, се свързва с мъничка клетка от тялото на мама, която се казва яйцеклетка. Оттук тръгва бебето...”
От 6 до 7 години. Добре е то да понаучи основното за половото сношение. Може да му кажете: “Природата (или Господ) е създала мъжкото и женското тяло така, че те да си пасват като парчета на пъзел. Когато пенисът се настани във влагалището, сперматозоидите, подобно на попови лъжички, се изстрелват от пениса и се придвижват нагоре към яйцеклетката.” Не пропускайте да споменете, че сексът е нещо най-естествено във взаимоотношенията между мъжа и жената и чрез него мама и татко също си показват колко се обичат.
От 8 до 9 години. Положително от филмите по телевизията, от приятелчета и пр. детето ви вече е научило, че сексът е важен. От тази възраст можете да задълбочите познанията му и по други теми, близки до секса. Обяснете му например за изнасилването (“Нали знаеш, че сексът е израз на любов? Изнасилване е, когато някой накара друг човек насила да прави секс и това е нередно.”)
От 9 до 11 години. Подгответе го за промените, които настъпват през пубертета. Разговаряйте свободно с него по теми, свързани с половото общуване.
12 години. В този период детето формулира свои ценности. Насочвайте познанията, получени от съмнителни източници, в правилната посока.