Най-добрата ви приятелка, която роди наскоро, твърди, че синът й ритал в корема й „като за световно”. Защо тогава вашето мъниче едва-едва мърда в утробата ви? Може би не се развива правилно? Или има друга причина? Много майки се притесняват от вялите движения на бебето, преди да се роди. Други пък се оплакват от силните ритници. Всички бебета са различни и дори да имате 3 деца движенията на нито едно от тях няма да приличат на движенията на предишното.

Пърхане на пеперуда

Кога ще го усетя? Това е въпросът, който вълнува всяка бъдеща майка. След като е видяла двете чертички на теста за бременност, тя няма търпение коремчето й да се заобли и да усети помръдванията на бебето. Първия път е като нежно гъделичкане. Често е свързано с учудване и изненада: „Моето бебе се движи!” Това е първият признак, че то расте във вас и е добре. Обикновено това става около 20-ата гестационна седмица (г.с.). За всяка бъдеща майка преживяването е незабравимо. След този ден тя с нетърпение чака пърхането на крилата на пеперуда в корема си. Факт обаче е, че още в 6-ата г.с. бебето започва да се движи, но майката не го усеща – то все още е прекалено малко. В този период е дълго само няколко сантиметра. Това обаче не му пречи да се люлее на пъпната връв, да подскача и да прави завъртания, на които дори и атлетите могат да завидят. Тези движения могат да се наблюдават при преглед с ехограф. Мъничето изобщо не спи през цялото време. То се оттласква с крака от единия край на околоплодния мехур, за да стигне до другия. За това се изисква добра координация на едва оформилите се гръб, глава и рамене. Майките обаче не бива да се притесняват –  движенията са напълно безопасни за малкото. Пъпната връв е здраво прикрепена и то не може да се нарани. Колкото повече напредва бременността, толкова пространството в матката намалява. Така бебето вече не може да мърда активно, затова пък става все по-силно.

Какво е моето дете?

Много се спори по въпроса, дали детето развива характера си още преди раждането. Жените с 2–3 деца обаче са наясно, че всяко от тях има различен темперамент още от утробата. Въпреки че вътреутробното развитие е еднакво за всички, те не се движат по един и същи начин. Може ли да прецените какво е вашето бебе?      

Бъдещият футболист

Не е ясна причината защо някои мъници са много буйни още в майчиния корем. Те ритат и блъскат и често движенията им предизвикват истинска болка. Не мислете, че ако бебето ви раздава ритници още от утробата, това значи, че то ще остане много буйно и след като се роди. Някои деца се превръщат в същински ангелчета, въпреки че не са оставяли майка си на спокойствие нито за минута. В повечето случаи активността на бебето е резултат от външни фактори. Ако сте в стрес или сте напрегната, детето усеща това и реагира. При повишено отделяне на хормона на стреса – адреналин, малкото се движи по-бурно. Хормонът преминава през плацентата и чрез пъпната връв стига до мъничето. Някои по-пикантни храни също могат да предизвикат недоволството на бебето и то няма да ви остави да спите цяла нощ.

Срамежливата милейди

Често жените в напреднала бременност притеснено търсят отговор от акушер-гинеколога си защо бебето им не рита. Понякога това може да се дължи на срамежливия характер на мъничето. Притеснено от външни фактори, то може да се кротне в утробата и да не помръдва с часове. Проучвания са показали, че ако слушате тиха класическа музика, движенията и сърдечната дейност на мъничето намаляват. То добре чува какво става навън. Важно обаче е, ако бебето ви е срамежливо, да се осланяте на интуицията си защо малкото не мърда. Причината може да е неговият срамежлив характер, но и някакви аномалии или проблеми с храненето. В такива случаи е важно да се консултирате навреме с лекар. По-добре да се разходите до кабинета напразно, отколкото да поемете риска с детето ви да се е случило нещо по-сериозно.

Твърдоглавото дете

Защо не ме оставя да спя!” – това е оплакването на много бъдещи майки, чиито бебета проявяват твърдоглав характер още от утробата. Тези бебета се наслаждават да ритат и да се въртят през нощта точно когато на мама много й се спи. Други пък изобщо не мърдат, когато тя иска да демонстрира на бъдещия татко какъв силен ритник има неговото момче. Не мислете, че бебето го прави нарочно. Факт е, че всички бебета будуват между 21 и 24 ч. и това обяснява защо не може да заспите дълго време, докато малкото се върти в утробата ви. Това се дължи на хормона кортизон, който се отделя в майчиния организъм. Той стимулира съня при бременната, но събужда детето. Най-доброто, което може да направите в този момент, е да се опитате да разгадаете настроенията на вашето мъниче. Галете нежно корема си и се вслушвайте в реакциите на бебето. То само ще ви подскаже какво обича да прави. Общувайки с него по този начин, вие ще се научите дори да си играете или да го приспивате и успокоявате. Отделяйте по няколко минути дневно, за да опознавате бебето.


Павлина Желева, психолог