Решението за бебе вече е взето и всяка сутрин следите в огледалото как коремът ви нараства. Понякога обаче в различни етапи на бременността жените са обзети от съмнение дали не е трябвало да изчакат още малко, дали ще са добри майки, ще им стигат ли парите, ще възстановят ли фигурата си...


Оказва се, че бременността и майчинството влияят много благотворно на женския организъм – както на физиката, така и на психиката. Да имате дете, дори и да не сте го родили, а осиновили, ви дава някои предимства пред това да се лишите от потомство.

Без рак на гърдата
Без съмнение един от най-големите бонуси да сте майка е, че рискът да се разболеете от рак намалява. Проучвания показват, че един от начините да се предпазите от заболяването е да забременеете. Най-добре е това да стане между 18 и 25 години. Но ако сте над посочената възраст, не се безпокойте. Опасността за раждалите жени, дори и да са по-възрастни, е по-малка в сравнение с тези, които нямат потомство. Защо е така? Причината е комбинация от два фактора. Бременността променя структурата на клетките в гърдите и те не са толкова податливи на ракови образувания.
Според проучване на Университета в Джорджтаун (САЩ) бременните, които са напълнели повече от обичайното, по-често се разболяват от тежката болест.


Кърменето също намалява опасността от рак на гърдата. Ако храните детето си с кърма поне няколко месеца, ще намалите риска от болестта неколкократно. През последните месеци учените разгадават благотворното влияние на бременността и майчинството и върху рака на яйчниците.

Без повече страдания
Учените все още не могат да разгадаят как бременността и раждането помагат за профилактиката на тежки заболявания като поликистозни яйчници, фиброза на матката (патологично увеличение на съединителна тъкан), ендометриоза (заболяване, при което маточната лигавица се разраства извън маточната кухина).

По-здрави за по-дълго време
Със сигурност майчинството мотивира много жени да преосмислят нездравословните си навици. В момента, в които разберат за бременността, те вече мислят не само за себе, но и за малкото човече. При проучване на Университета по психология в Калифорния (САЩ), проведено сред 4000 майки, повече от 60% от тях споделят, че са се отказали от вредните си навици и са започнали да живеят по-здравословно. Резултатите показват още, че 81% се хранят по-рационално и наблягат на плодовете и зеленчуците. 64% от майките правят повече упражнения, ходят на разходка и се грижат за тялото си. Други 65% отделят внимание на психичното си здраве и се опитват да са по-спокойни вкъщи. 55% от запитаните редовно посещават лекар и правят профилактични прегледи. Висок процент от жените (65%) шофират по-внимателно, а 58% поставят предпазния колан, когато са в колата.
Проучването сочи, че след появата на бебето много от майките престават да пушат и вече ограничават алкохола. Не на последно място майчинството стимулира жените да искат да живеят по-дълго, за да видят как детето им расте. Именно това желание ги мотивира и към по-здравословен начин на живот.

Майчинството е щастие?!
Могат ли децата да те направят щастлива? Това е въпрос с повишена трудност и проучванията все още не са дали категоричен отговор. Проблемът е, че много други фактори – паричните затруднения, социалният статус, конфликтите в семейството – могат да помрачат радостта от появата на дете. Проучванията показват, че жените, които имат деца, се чувстват личностно и вътрешно удовлетворени от живота, не са самотни и изолирани (само в случаите, когато имат добра връзка с децата си). “Най-нещастни и депресирани са жените, които искат дете, но не могат да имат, и тези, които имат, но са в лоши отношения със своето потомство”, твърди Таня Кокс, психолог от Университета във Флорида (САЩ). Редица проучвания сочат още, че 70% от майките са изпадали закратко в депресия поне веднъж, след като се е появило бебето, а 15% дори са имали нужда от сериозна медицинска помощ.
Списание “Сватби и семейства” в Канада публикува проучване, според което двойките с деца имат по-често социални контакти, повече приятели и обичат да създават нови познанства.

Пазете здравето си

Кърмете колкото може по-дълго. Така не само ще дадете на бебето най-добрата храна, но ще се предпазите и от рак на гърдата.
Правете упражнения – дори и само да се разхождате с бебето на гръб. Упражненията ще помогнат да възвърнете фигурата си, ще намалят риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.
Обърнете внимание, ако вашето “лошо настроение” продължава прекалено дълго – не отлагайте разговора със специалист.
Правете редовни профилактични прегледи. Не пропускайте да посетите мамолог, гинеколог и ендокринолог. Внимавайте с диетите и хапвайте повече плодове и зеленчуци. Без да прекалявате, направете живота си сладък.
Спете достатъчно, дори и това да означава, че партньорът ви трябва да нахрани бебето през нощта. Недостатъчният сън ще ви направи раздразнителна и ще повиши апетита ви.