Още в 20-ата седмица на бременността матката е с големината на диня и тежи около половин килограм. Към края на 9-те месеца тя вече е около килограм (без да се включва теглото на бебето).
Уголемяването на матката – този най-малък дом в света, оказва влияние върху други органи в тялото на майката. Какво всъщност се случва, когато матката нараства… Пикочният мехур
Той се намира точно под матката и получава натиск отгоре. Прогестеронът е отговорник за съхраняването на бременността, но също създава проблеми на пикочния мехур. Този хормон оказва напрежение върху мускулите, които затварят мехура. Това е причината бъдещата майка непрестанно да усеща нужда да ходи до тоалетната, при това още от първите месеци на бременността.
Кое помага. В никакъв случай „стискането” или поемането на по-малко течности не е решение. Течностите стимулират активното кръвообращение. В противен случай може да се стигне до възпаление на пикочния мехур, тъй като той не се пречиства добре.

За да не притичвате през половин час до тоалетната през нощта, не пийте течности два часа преди сън, а при уриниране се накланяйте леко назад, за да може пикочният мехур да се изпразни максимално добре.

Стомахът
Той се намира на „горния етаж” над матката и към края на 9-те месеца за него остава пространство колкото „мансардна стаичка”. Най-късно в 30-ата седмица той е стеснен наполовина, затова много от бъдещите майки бързо засищат глада си. Матката създава напрежение върху мускула, затварящ стомаха, което позволява на стомашните киселини да се насочат нагоре към хранопровода. Резултатът е неприятно парещо чувство. 
Кое помага. Хранете се по-начесто и с по-малки порции! Не лягайте веднага след хранене! При киселини често помагат овесените ядки с кисело мляко.

Черният дроб
Той също е в списъка на органите, притиснати от матката, и започва да работи на по-бавни обороти. Причината е, че не се кръвоснабдява както преди бременността и не разгръща оптималните си функции. Токсините, които обикновено се преработват и транспортират по-бързо към отделителната система, се задържат по-дълго в организма. Необясними кожни обриви и сърбежи могат да са причинени именно от забавената дейност на черния дроб.
Кое помага. Ограничете приема на мазнини и на продукти от бяло брашно, които натоварват черния дроб. Някои горчиви храни, например грейпфрутът, пречистват черния дроб. Зеленчуците (например артишокът) също подобряват функцията на този орган, ако, разбира се, не са пълни с пестициди… 

Сърцето
Добра новина за сърцето – защитено в гръдния кош, то остава незасегнато от нарастващата матка. Все пак се измества два сантиметра нагоре, притиснато от диафрагмата. Непосредствено след зачеването обемът на кръвта се увеличава с една трета, което налага по-интензивна работа на сърдечния мускул. Еластичността на кръвоносните съдове определя и поддържането на нормални стойности на кръвното налягане. Тъй като голяма част от кислорода се транспортира към бебето, възможно е бременната да получава ускорено сърцебиене.
Кое помага. Разходките и умереното движение на чист въздух доставят повече кислород на организма. Така сърцето има по-малко работа и „смогва” по-лесно да изпомпва кръвта.

Белите дробове
При вдишване те не могат да разгърнат капацитета си, затова бъдещата майка поема една четвърт въздух по-малко отпреди. Независимо от това се налага белите дробове също да работят повече, тъй като кръвният обем се е увеличил. Много бременни усещат промяната не само когато се задъхват, изкачвайки стълбите, но дори и когато се обличат. Бързата умора е характерен признак за промяната.
Кое помага. Обърнете внимание на правилното дишане. Дишането с корем, характерно за йога практиките, е много ефективно за снабдяването на организма с кислород.

Червата
Притиснати „в ъгъла”, те също не функционират както преди 9-те месеца. Отново, като при пикочния мехур, за това е виновен прогестеронът. Той възпрепятства нормалната функция на мускулите, отговарящи за добрата перисталтика. Често резултат от притискането на червата от матката е появата на неприятните хемороиди.
Кое помага. С мекото си действие лененото семе подпомага перисталтиката, а киселото мляко поддържа оптимално ниво на лактобацилите в червата. Поемането на повече течности през бременността също е предпазна мярка срещу запек. Внимавайте с препаратите с магнезий! Високите дози от този минерал могат да провокират разстройство.

„9 месеца”