Много от храните, които консумираме, не ни осигуряват необходимите вещества и клетките ни боледуват и умират от глад. За съжаление, често посягаме към продукти със съдържание на подобрители, консерванти, оцветители, набухватели и други съставки. Подобни, нека да бъдем напълно откровени, не са най-доброто за тяло, подготвящо се да зачене и износи успешно бременност.  

Клишето, че бъдещата майка трябва да внимава с какво се храни е по-актуално от всякога, защото именно към категория „бъдеща мама“ спадат и дамите, планиращи бременност. В храната им не бива да липсват витамини и минерали като калций, магнезий, желязо, фолиева киселина. Вече е доказано, че ако през юношеските си години момичето е имало някакво хранително разстройство, спазвало е строги диети, не е доставяло на организма си всички необходими хранителни вещества, менюто му е било небалансирано, това може да повлияе негативно върху здравето на бъдещото му бебе. Истината е, че поставяме основите на здраво поколение години преди то да се появи на бял свят.

Още по-внимателни и осъзнати следва да бъдем, когато целенасочено правим стъпки към майчинството. През 9-те месеца дамите стриктно следят нивата на витамините в организма си, приемат добавки, избягват да се поддават на вредни навици. Е, имаме новина за вас, мили момичета – фокусирате се върху здравето си преди да видите двете чертички на теста за бременност. Фактът, че в България около 250 000 души се борят с репродуктивни проблеми е достатъчно показателен и алармиращ – време е да се погрижим за себе си отвътре навън.

Съвети към дами, които желаят скоро да се радват на бременно коремче и здраво бебче:


•    Време е за ревизия на менюто – вече знаете защо. Антиоксидантите ще бъдат ваши другари. Старайте се да ги приемате с храната. Хапвайте ябълки, цитрусови плодове, червени зеленчуци, магданоз, зеле, цвекло, спанак... Не изключвайте растителните масла, ядките, житните култури, нетлъстото месо, рибата, яйцата (белтъците са ценен протеин) и варивата. Забравете за бялата захар и тестените изделия – те са вредни и опасни.
•    Физическа активност – да! Фитнес, групови тренировки, упражнения у дома или просто много ходене пеша навън – изберете това, което е удобно и приятно за вас, но бъдете изключително постоянни и не се отказвайте, дори когато ви се иска да кривнете от пътя.
•    Водата е живот. Приемайте много течности под формата на чай и вода. Внимавайте с фрешовете, залагайте на смутитата, когато искате да се насладите на подобно удоволствие.
•    Доверете се на подходящи хранителни добавки за жени, планиращи бременност. Ясно е, че трудно бихте могли да си набавите всичко, което е необходимо за организма, единствено с помощта на храната. Разумен избор, като допълнение към здравословния начин на живот, е Femibion 1, защото след ,,благата вест‘‘ можете да продължите да приемате продукта до 12-а гестационна седмица. Научете подробности - защо и как ще ви бъде полезен: https://www.femibion.bg/products/femibion/9/preview 
•    Откажете се от цигарите и алкохола. Това е ключът към спокойната бременност, спестете си тревожните мисли, свързани с рисковете, които крие тютюнопушенето. Сред опасностите са преждевременно отлепяне на плацентата, раждане на бебе с поднормено тегло, дихателни смущения на мъника в утробата поради недостиг на кислорород и други.
•    Наслаждавайте се на всеки миг от пътя, подгответе се емоционално и психически за бъдещата ви роля на мама.