Образование, кариера, забавления и приключения – сякаш имаме нужда да опитаме от всичко, желаем да постигнем много, мечтаем за още, но кога е подходящият момент да станем родители… Дали точното време ни подминава незабелязано, защото сме улисани в безброй „важни“ дела?

Доказано е, че женската плодовитост започва да намалява още след 27-годишна възраст, а бременността на 37 години вече се определя като закъсняла. Изведнъж жената и мъжът се озовават на прага на регламентираните дейности по асистирана репродукция. А сега накъде?

Вътрематочна инсеминация

Това е процедура, при която обработени сперматозоиди се поставят в маточната кухина с помощта на специален интраутеринен катетър. Може да се използват сперматозоиди от съпруга или от анонимен донор. Чрез вътрематочната инсеминация се увеличава броят на сперматозоидите, достигнали фалопиевите тръби, където се осъществява оплождането. Инсеминацията се извършва във време около овулацията на яйчниковите фоликули. Фоликулите могат да достигнат своята зрялост при спонтанен цикъл или при стимулиран цикъл. При спонтанен цикъл пациентката се проследява от десетия ден на месечния цикъл. Правят се последователни ехографски прегледи, които дават информация за наличието и развитието на доминантен фоликул, а при стимулиран цикъл пациентката се проследява от втория, третия ден от началото на месечния цикъл. Лекарят назначава медикаменти, с които да започне стимулацията, като периодично се правят ехографски прегледи и се следят нивата на определени хормони. Лекуващият лекар определя датата на овулацията и около 36 часа преди да се извърши инсеминацията, на пациентката се поставя hCG препарат. В деня на процедурата партньорът отделя семенна течност. Прави се спермограма, след което в зависимост от показателите се определя какъв тип обработка ще се приложи на сперматозоидите. Обработката цели да се извлекат най-добрите сперматозоиди и да се пречисти биологичният материал от бактериални, вирусни и други замърсявания. След направена промивка на влагалището лекарят поставя в маточната кухина обработените сперматозоиди с помощта на интраутеринен катетър. Процедурата не причинява болка и трае кратко.

Инвитро

Процес, при който се извършва оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, като след това получените ембриони се връщат в матката. Инвитро оплождането е основен метод за лечение на безплодие, когато останалите методи не дават резултат. Процесът включва хормонално контролиране на овулацията, получаване на яйцеклетки и сперматозоиди и поставянето им заедно в течна среда с цел сперматозоидите да оплодят яйцеклетките. След това оплодените яйцеклетки се връщат в матката на пациентката (могат да бъдат 3- или 5-дневни) с цел да се постигне успешна бременност. След процедурата се предписват медикаменти за лутеална поддръжка. Две седмици след извършването на ембриотрансфера се прави кръвен или уринарен тест за бременност. Пациентката прекратява или продължава да приема по план лекарствата в зависимост от крайния резултат и индивидуалните особености на физическото й състояние.

Инвитро оплождане чрез ICSI

Методът ICSI (интрацитоплазмено спермално инжектиране) е подобен на IVF, но в този случай се инжектира само един сперматозоид в яйцеклетката. Техниката се прилага при пациенти с ниска концентрация, намалена подвижност и влошена морфология на сперматозоидите, както и при пациенти с липса на оплождане от класическата инвитро методика. ICSI оплождането може да е с по-висок риск от вродени усложнения като церебрална парализа при бебето, защото по време на естественото зачеване сперматозоидът с най-добри качества успява да пропътува големи разстояния и да пробие мембраната на яйцеклетката, за да я оплоди, а слабите сперматозоиди не успяват. Вече стана ясно, че ICSI заобикаля този естествен процес на подбор, именно затова рискът от редки генетични проблеми, носени от сперматозоидите, е повишен.