Първият дом на бебето е матката на мама. При изправено положение на жената и празен пикочен мехур нормално матката е наклонена напред, като между тялото и шийката й се образува ъгъл, също отворен напред. Тази позиция се среща при повечето жени в репродуктивна възраст.
При значително по-малко жени матката е наклонена и обърната назад. Професионалистите определят тази позиция като ретроверзио (обърната назад матка).Вродено или придобито
Отклонението от обичайното положение на част от вътрешните полови органи на жената може да е по рождение (вродено), но може да настъпи  и поради най-различни причини, т.е. да се придобие. Най-често това състояние не създава безпокойства у жената и тя научава за него при някой гинекологичен преглед.

Важна е позата
При ретроверзио дискомфортът и болезнените усещания за пръв път могат да се появят по време на менструация. Съкращенията на силно прегънатата назад матка са болезнени, менструалното кръвотечение често е по-обилно и продължително, придружено с изпадане на кръвни съсиреци.

“Обърнатата матка” често причинява проблеми при полов акт, особено при традиционната техника (поза), като създава усещане за дискомфорт, а понякога и неприятни болки. Това може да доведе до намаляване на сексуалното удоволствие и желание. Проблемът може да се преодолее, ако партньорите променят позата при акта. Ако това обаче не помогне, могат да се приложат някои средства (песари), чрез които положението на матката да се промени. Този подход обаче е възможен, ако тя е подвижна. Когато е фиксирана назад вследствие на възпалителни сраствания, ендометриоза и други патологични причини, налага се хирургична корекция.

Защо зачеването е по-трудно
Обърнатата матка може да създаде проблеми за фертилитета и да затрудни зачеването, особено при поза на половия акт, при която жената е отдолу. Смята се, че при това положение маточната шийка е обърната към предната влагалищна стена, а спермата се насочва назад към задния влагалищен свод и много малка част от нея е в контакт с маточната шийка, през която трябва да навлязат сперматозоидите. В такива случаи партньорите се съветват около овулацията, когато е най-вероятно забременяването, да заемат по-различна позиция – жената да е обърната настрани в колянно-лакътно положение, а мъжът да е зад нея. След това е добре жената да полежи по корем около 20–30 минути. Често тази препоръка се оказва много ефективна.

Проблемите продължават...
Вярно е, че обърнатата матка по-рядко затруднява оплождането. Тя обаче често създава безпокойства у жената след забременяването. Обикновено първите три месеца на бременността протичат безоблачно. По-късно обаче при нарастването си бременната матка се изправя и се разполага в коремната кухина. Обърнатата матка може да се окаже сериозно препятствие, особено когато е фиксирана от възпалителни сраствания, ендометриоза, големи миомни възли и други причини. Бременната матка може да се заклещи в малкия таз, а там пространството е твърде ограничено. Бременността продължава да се развива, но плодът сериозно страда и накрая загива.

Да се открие по-рано
Ако бъдещата майка редовно посещава своя акушер-гинеколог, аномалията се открива навреме и се обсъждат мерки за корекцията й. При подвижна матка може да се използва пластичен песар, който се поставя във влагалището. Той поддържа матката в изправено и наклонено напред положение до средата на 5-ия месец на бременността. След този срок песарът се отстранява, но нарасналата матка не се връща в малкия таз. При фиксирана от обширни сраствания и туморни образувания матка може да се приложат оперативни методи. След неблагополучна бременност корекциите трябва да се извършат доста време преди да настъпи следващата бременност.

Д-р Георги Янев
акушер-гинеколог