“Вредата”, причинена от момчетата, може да започне в утробата.
Учени от Университета на Тел Авив смятат, че битката между половете тръгва още в майчината утроба. И тя може да има тежки последици – момчето близнак може да увреди здравето на своята сестра близначка, преди тя да се роди.


В скорошно проучване, публикувано в списание “Педиатрикс”, специалистите изучават честотата на усложненията като респираторен дистрес-синдром, наблюдавани при преждевременно родени близнаци. Те установяват, че при преждевременно родените момичета, които споделят утробата с брат близнак, има проблеми на дихателната система, които при нормални обстоятелства са характерни за недоносените новородени момичета.

Според проф. Брайън Райхман, преподавател по детски болести в Медицинския факултет на Университета, изглежда неблагополучията по отношение на респираторните органи, срещани при новородените от мъжки пол, се пренасят в майчината утроба от момчето на момичето.
Проф. Райхман анализира данните от проучването, което обхваща 8858 новородени между 1995 и 2003 г. с много ниско тегло (от 450 г до 1360 г), дошли на бял свят преждевременно (от 24-ата до 34-ата г. с.). Включени са недоносени новородени от едноплодна бременност и еднополови и разнополови близнаци.

В сравнение с преждевременно родените момчета близнаци момичетата близнаци имат 60% предимство. При недоносените момичета близнаци не се проявяват респираторен дистрес-синдром и хронични белодробни заболявания, наблюдавани понякога при недоносени новородени. Това предимство обаче се губи при новородени момичета с брат близнак.
Предполага се, че новото проучване ще помогне на педиатрите да разгадаят по-пълно рисковете за здравето на преждевременно родените бебета. Фокусът този път е твърде необичаен. Обикновено в проучванията, посветени на близнаците, акцентът пада върху случващото се след раждането под влияние на фактори от околната среда и от заученото поведение. Според проф. Райхман обаче ефектите се наблюдават още в матката – изследванията показват, че в по-късното си развитие момичетата с братя близнаци проявяват някои характерни черти за мъжкия пол.
Списанието коментира в шеговит дух: “Колко е добре, ако по-слабият пол още от утробата не се доближава прекалено до своя брат близнак.” Други добавят, че засега остава валидна биологичната истина, съдържаща се в стара детска песен, че момчетата са направени “от змии и охлюви, а момичетата – от всички хубави неща на куп”.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова