Списание “9 месеца” направи проучване сред 254 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново и Габрово, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

82% от бъдещите майки признават, че вкусът им се е променил, след като са забременели. Още през първите месеци на бременността те вече са хапвали по-различни от обичайните ястия. Най-често анкетираните споделят, че са се отказали от месото и са наблегнали на зеленчуците и плодовете. Има и такива, които вече не посягат към сладкото, както преди. Други пък предпочитат повече кисели храни.

48% от бременните споделят, че плодовете и зеленчуците са станали най-любими през бременността. Други (27%) предпочитат месото, а 18% наблягат на млякото и млечните продукти. Само 9% от запитаните често хапват от така полезната за бъдещите майки риба. Хлябът и тестените храни са включени в менюто на 23% от бременните.

27% от анкетираните не биха искали на трапезата си да имат телешко или агнешко месо. Повечето от тях мразят и овнешкото. Има и такива (9%), които биха се отказали с удоволствие от супата. Други пък (8%) не понасят пачата. 12% никога не използват лук и чесън в ястията си.

39% от бременните са сигурни, че през 9-те месеца не трябва да посягат към синьото сирене и другите меки сирена, защото те са опасни, тъй като могат да причинят заболяването листериоза. Други 27% предпочитат да избягват морските храни, които също могат да им навредят. Има и такива (18%), за които най-забранени са храните, съдържащи консерванти и оцветители. Част от запитаните са на мнение, че кафето и кока-колата също трябва да се избягват през 9-те месеца.

27% от запитаните признават, че през бременността са опитвали нестандартни морски дарове като октоподи и водорасли. Други (28%) пък споделят, че за тях няма по-любимо ястие от лазанята или яйцата по панагюрски, но приготвени по нестандартен начин и с много любов и търпение. Има и такива (18%), които не обичат експериментите и предпочитат да не опитват необичайни храни в този период.

54% от бъдещите майки хапват плодове и зеленчуци всеки ден. Те се вслушват в съветите на диетолозите на “9 месеца” и се хранят здравословно. В дневното меню на 34% обикновено се включват супа, салата и пиле. Само 9% редовно ядат риба. Млякото и млечните продукти са предпочитани от 18% от анкетираните.

35% от бъдещите майки биха предложили на партньора си сьомга или морски дарове, а за десерт ягоди със сметана или плодова салата. Като гарнитура 27% от анкетираните биха добавили и задушени зеленчуци. Други (18%) предпочитат да седнат на масата със сочна пържола с картофи. Само 9% биха омагьосали любимия с черен хайвер и шампанско.