Бульоните и супите имат малка хранителна стойност, но са богати на минерални и екстрактни вещества, които стимулират отделянето на храносмилателни сокове, повишават апетита и подпомагат храносмилането. Наред с това чрез тях детето постепенно започва да привиква към вкуса на храната на възрастните и се подготвя за отбиването. От 8-месечна възраст давайте бульоните и супите в началото на обедното хранене, преди пюрето, в малки количества – отначало по няколко кафейни лъжички до половин кафейна чашка. Бульона приготвяйте от различни ситно нарязани или смлени зеленчуци и евентуално (2–3 пъти седмично) от ситно смляно месо. Не давайте на детето хляб, надробен в супата или бульона, защото така то ще се засити и ще откаже пюрето или другото основно месно-зеленчуково пълноценно ястие.


При приготвяне на бульона, за да се извлекат повече хранителни вещества от продуктите и да стане той по-силен, изчистените и ситно нарязани продукти (зеленчуци, месо) поставяйте в студена неподсладена вода и ги варете бавно, на тих огън. За бульона с месо подбирайте прясно, нетлъсто телешко или пилешко месо. Измийте го на течаща вода, без да го киснете, след което го нарежете на ситно. За да приготвите около 200 г бульон залейте парче месо (около 40 г) с 1 чаена чаша студена вода и варете в похлупен съд на тих огън да се вари около един час. След това отстранете мазнината с лъжица. Прибавете ситно нарязани различни зеленчуци (морков, цвекло, грах, картоф, корени кервиз или магданоз) и оставете да се вари още ½ час. Прецедете бульона и го давайте на детето от 8-ия месец по половин до една кафейна чашка преди обедното хранене за възбуждане на стомашната секреция и апетита. Към бульона може да добавяте пасирани зеленчуци, малко ориз, овесени ядки, пшенични зародиши, 2–3 ч.л. смляно месо. За детето над 9–10-месечна възраст може да застроите бульона със сварен жълтък (яйцето да е прясно!) и мляко. Така ще се получи силна супа с по-висока хранителна стойност.